ZLATKO ZAHOVIČ:

Dinamo je formula 1 za sve klubove u bivšoj Jugoslaviji i susjedstvu

Dinamo - Bayern
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
09.01.2016.
u 19:00

– Plavima svaka čast, jer koliko znam jedino Dinamo i Maribor od spomenutih klubova ne duguju igračima, sve isplaćuju redovito.

U posljednje tri sezone Hajduk je doveo više od 30 igrača, a znate li koliko je eura potrošio za te transfere? Ništa, nula eura! Posljednji kojeg je platio bio je Anton Maglica u ljeto 2012. godine. Klub s Poljuda tada je Osijeku isplatio 300.000 eura. Dok na Poljudu vlada krilatica “najbolji je igrač besplatni igrač”, Dinamo je u posljednje tri godine na transfere potrošio gotovo 23 milijuna eura.

Mizerija od TV prava

Posljednji u nizu je transfer talentiranog 20-godišnjeg beka Petra Stojanovića iz Maribora za dva milijuna eura. Početkom sezone Dinamo je pak doveo Marka Roga iz Splita za pet milijuna eura, što je najveći dolazni transfer u povijesti hrvatskog nogometa.

No, nije Dinamo predvodnik u transferima samo u Hrvatskoj nego je po tome uvjerljivo najbolji i u zemljama u regiji. Tako su plavi u posljednjih 10 godina na igrače potrošili 52 milijuna eura, što je više nego Hajduk, Crvena zvezda, Partizan i Maribor zajedno. Naime, Crvena zvezda je u posljednjih deset sezona potrošila 21 milijun eura, Partizan nešto više od 11, kao i Hajduk, dok je slovenski prvak Maribor potrošio samo milijun i pol eura. No, trošenje novca na igrače nije i garancija za uspjeh, jer “siromah” Maribor jedini je od spomenute petorke uspio u tom razdoblju “prezimiti” u Europi.

– Dinamo je za sve ostale klubove u susjedstvu formula 1, što po organizaciji, što po kupovnoj moći. Podatak da je u 10 godina na pojačanja potrošio 52 milijuna eura je fascinantan, pogotovo kada se zna u kakvom podneblju sve to funkcionira. Bez pravih prihoda od TV prava, bez velikih prihoda od marketinga, bez gledatelja... – kaže sportski direktor Maribora Zlatko Zahovič i dodaje:

– Plavima svaka čast, jer koliko znam jedino Dinamo i Maribor od spomenutih klubova ne duguju igračima, sve isplaćuju redovito.

Fascinantan je podatak da je Maribor u deset godina na transfere potrošio samo 1,5 milijuna eura, ali svejedno je uspio igrati u Ligi prvaka pa čak i “prezimiti” u Europskoj ligi.

– Stvaramo igrače, ne živimo iznad realnih mogućnosti, to je naša dobitna formula. A naravno da nam je ponekad užasno teško, kao uostalom i svim sportskim klubovima na ovim prostorima. Dosta je samo da vam kažem da od TV prava kao prvak države dobijemo samo 50.000 eura. No, u posljednje smo vrijeme jako povećali prihod od suvenira, siguran sam da imamo najbolji marketing od svih klubova u regiji – otkriva Zahovič.

Sportski direktor Maribora najbolje zna koliko je Dinamo dobar posao napravio kupnjom 20-godišnjeg Stojanovića.

– On je možda i najbolji bek svoje generacije u Europi. Ima odličnu tehniku i iznimno je brz, čvrst u dvobojima i jako skočan. Također, ima odličan centaršut, a uza sve to je i karakteran dečko, pa sam siguran da će u Dinamu ostaviti jako dobar utisak. Nažalost, više ga nismo mogli zadržati. Nisu ga ljudi iz Dinama slučajno zapazili, dugo su ga pratili i sada i doveli – kaže Zahovič.

Na Poljudu brojni promašaji

Dinamo nije samo najmoćniji potrošač nego je i najbolji u prodaji igrača, pa je tako u posljednjih deset godina na transferima zaradio čak 140 milijuna eura. Slijedi Partizan sa 101 milijun eura, potom Zvezda s 81, Hajduk je utržio 49, a Maribor samo 13 milijuna eura.

Hajduk je najveći majstor u tome kako ne zaraditi na igraču. Tako je samo u posljednjih pet sezona s Poljuda bez odštete otišao čak 31 igrač. Posljednji u nizu je Anton Maglica, a prije njega bez odštete su otišli i Dejan Mezga, Artem Milevski, Mirko Oremuš, Tonći Kukoč, Ahmad Sharbini, Srđan Andrić, Drago Gabrić, Mato Neretljak, Marin Tomasov, Duje Čop... Na nekima od njih klub je trebao i morao itekako zaraditi.

U Dinamu su pak igrači besplatno odlazili uglavnom u “sestrinsku” Lokomotivu, a bilo je i promašaja poput Papadopoulosa, Slepičke, Rukavine, Addyja, Sylvestrea, koji su otišli bez odštete.

Posljednje pojačanje Dinama Petar Stojanović, koji je iz Maribora došao za dva milijuna eura, dokaz je da je Dinamo jako cijenjen među igračima iz susjednih zemalja.

– Mi iz drugih zemalja više cijenimo Dinamo nego vi Hrvati – kaže sportski direktor Maribora Zahovič te dodaje:

– Stojanović je imao ponude Betisa i Anderlechta, ali želio je baš u Dinamo, jer je svjestan da je to veliki klub.

>> Stojanović potpisao za Dinamo: Ponosan sam i znam što se od mene očekuje

Komentara 38

Avatar peet
peet
19:19 09.01.2016.

Diinamo je dobar, jak, zahvaljujuci struci, transferima i vodstvu. A sad me pljujte koliko zelite. I uopce ga ne zelim usporedjivati s hajdukom i zvezdom..Dinamo je miljama ispred njih...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:14 09.01.2016.

Hrvatska je zapadna Europa za prostor bivše Jugoslavije, pa pola Srbije još vozi Yugiće, a svi klubovi od BiH do Makedonije ne vrijede ni kao dinamo

DU
Deleted user
19:13 09.01.2016.

Kaj vam ja govorim cijelo vrijeme. Kaj hoćete bubreg još? Volim te Dinamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije