MLADIĆ IZ NEDELIŠĆA

Zlatna hrvatska senzacija sa SP-a: Nemam slobodnog vremena, jedino jutarnja kava

storyeditor/2024-08-31/slavlje.jpg
Damir Mrvec
01.09.2024.
u 20:41

I dalje sam u šoku. Kao da sanjam. Da mi je netko prije ovog natjecanja rekao da ću dvaput skočiti preko osam metara, rekao bih da je lud, rekao nam je zlatni Roko Farkaš

Nakon Jane Koščak još jedan član varaždinskog kluba Sloboda osvojio je zlatnu medalju. Roko Farkaš pobijedio je u skoku u dalj s 8,17 metara. To je za dva centimetra još duži skok od onog u kvalifikacijama. Jedini je uspio preskočiti osam metara.

– I dalje sam u šoku. Kao da sanjam. Da mi je netko prije ovog natjecanja rekao da ću dvaput skočiti preko osam metara, rekao bih da je lud. Osvojio sam zlato u disciplini koja mi nije najjača. Ovo mi je zadnja juniorska godina i zaokružio sam je na sjajan način. Sljedeće sezone vraćam se višeboju i napast ću medalju na Europskom prvenstvu do 23 godine. Znam da mi u dalju sjajno ide, ali želim se okušati u višeboju. Doduše, dalj ću još skakati u dvorani sljedeće sezone – rekao je Roko Farkaš.

U jednom trenutku Srbin Luka Bošković vodio je sa skokom 7,93 metra?

- Kada je Luka preuzeo vodstvo, moram priznati da sam se malo zabrinuo. Žao mi je skoka iz treće serije. Bio je mali prijestup i to je sigurno bio najduži skok u finalu. Mislim da je bio blizu 8,30 metara. Taj skok u četvrtoj seriji bio je sjajan. Zadnju seriju, kada sam znao da sam postao svjetski juniorski prvak, nisam ni skakao – dodao je Roko koji je rodom iz Nedelišća i dolazi iz sportske obitelji.

– Tata je igrao nogomet, mama i brat su trenirali rukomet.

Koliko dugo trenirate atletiku?

- Evo sad će 13 godina. Prvih osam godina trenirao sam u Nedelišću, a onda sam se prebacio u Varaždin. Isprobavao sam neke druge sportove, ali atletika me najviše zaokupila. U početku sam trenirao sprint i dalj – istaknuo je Roko koji je prva godina Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Slobodno vrijeme?

Nemam ga. Jedino jutarnja kava s prijateljima – zaključio je novi svjetski juniorski prvak u dalju.

Hrvatska je tako osvojila devetu zlatnu medalju u povijesti svjetskih juniorskih prvenstava. Ali tek treća muška, nakon Edisa Elkasevića i Martina Markovića. Patrik Koščak je kao trener u Limi zaslužan za obje zlatne medalje. S dva zlata stigao je kao trener Bojana Marinovića, trenera Blanke Vlašić koja je bila svjetska juniorska prvakinja u visu 2000. i 2002. godine. Tri zlatne svjetske juniorske medalje ima pokojni Ivan Ivančić – dvije s Ivanom Brkljačić te jednu s Edisom Elkasevićem.

Sjajan dan zaokružila je i Osječanka Mia Wild koja je bila druga u finalu utrke na 100 metara prepone. Trčala je 13.15 sekundi, dok je prvo mjesto osvojila Jamajčanka Kerrica Hill (12,99).

– Prezadovoljna sam. Ovo je moja prva velika medalja i već sada najavljujem da ću sljedeće godine na europskom juniorskom prvenstvu biti zlatna. Što se tiče same utrke, ničega se ne sjećam. Išla sam na glavu pa što bude. Ovu medalju posvećujem svima koji me podržavaju, obitelji, baki, pokojnom bratu i djedu – rekla je Mia Wild.

VEZANI ČLANCI:

Vita Barbić bila je četvrta u bacanju koplja s hicem 53,54 metara. Ispred nje su se plasirale Kineskinja Yan (63,05), Chu izu Tajpeha (54,28) i Amerikanka Bliss (54,01).

– Tužna sam. Tako blizu medalje, a tako daleko. Šteta, imala sam osjećaj da mogu nakon europskog zlata do 18 godina osvojiti medalju u konkurenciji s dvije godine starijim djevojkama. Došla sam ovamo s desetim rezultatom, na kraju sam bila četvrta i to mora biti dobro. Opet, trebat će mi nekoliko dana da shvatim da sam napravila sve što sam mogla, pa i iznad toga – rekla je Vita koja je bila najbolje plasirana Europljanka u finalu bacanja koplja.

Hrvatska je trenutačno, uoči posljednjeg dana Svjetskog juniorskog prvenstva, na sjajnom osmom mjestu na tablici medalja. Druga smo europska zemlja, iza Češke koja je do sada osvojila dva zlata, jedno srebro i dvije bronce. Iza nas su velike atletske sile poput Jamajke, Njemačke, Poljske, Japana, Italije, Velike Britanije...

Na tablici svih vremena preskočili smo Japan, Meksiko, Bjelorusiju i Trinidad i Tobago te smo dostigli Katar. Trenutačno smo na sjajnom 23. mjestu.

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije