Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povezali plave iz Zagreba i Londona

Znate li koja su tri nogometaša nastupala za Dinamo i Chelsea?

storyeditor/2022-01-09/Kovacic.jpg
01.11.2022.
u 10:18

Dinamo i Chelsea imaju isti nadimak - plavi, ali i tri igrača koja su nosili taj plavi dres ova dva kluba

Chelsea i Dinamo sad su na 1:1, svaki klub u međusobnim susretima upisao je po jednu pobjedu, bilo bi lijepo kad bi sad Dinamo tu statistiku preokrenuo u svoju korist u srijedu kad igra utakmicu posljednjeg kola skupine E Lige prvaka. Naime, Chelsea je prvi put u Zagrebu gostovao još 1937. godine na Tijelovo, 27. svibnja. Chelsea je tada slavio s 1:0, a za zagrebačke plave (Građanski) je tada prvi put branio legendarni vratar Franjo Glaser.

Dinamo je uzvratio istom mjestom, u prvom kolu skupine lige prvaka Dinamo je s 1:0 slavio nad Chelseom i priredio Europi veliko iznenađenje, malo tko je očekivao da Zagrepčani mogu slaviti nad tako renomiranim suparnikom.

U početnom sastavom Chelsea zaigrao je naš reprezentativac Mateo Kovačić, nekadašnji igrač Dinama koji je u Maksimiru, a još više i nakon njega napravio sjajnu karijeru. On je treći igrač koji je nosio dres Dinama i Chelsea. Kovačić je svoj nogometni put brusio je kroz maksimirsku školu, U Dinamo je došao iz Austrije s 12 godina, a za prvu momčad debitirao već sa 16. Bilo je to u jesen 2010. godine u Kranjčevićevoj u prvenstvenoj pobjedi plavih protiv Hrvatskog dragovoljca sa 6:0. Kovačić je u igru ušao s klupe u 21. minuti, ubrzo potom upisao asistenciju, a u 62. zatresao mrežu za Dinamov četvrti pogodak. Već je s 19 godina iza sebe imao je čak dvije sezone sDinamom u skupini Li ge prvaka, a u onoj drugoj trener mu je bio upravo sadašnji maksimirski strateg Ante Čačić. 

- Bio sam jako mlad i znam da sam griješio, ali Dinamo je trpio te moje greške, stao iza mene i na kraju se isplatilo i meni i Dinamu -pričao je Kovačić za Uefu.

Kovačić je u siječnju 2013. godine prešao u Inter Milano za 11 milijuna eura, a od ljeta 2015. provezao je četiri sezone s Lukom Modrićem u Realu osvojivši triput uzastopno Ligu prvaka i dvaput Fifa klupsko svjetsko prvenstvo. Oba je ova natjecanja potom
osvojio i u dresu Chelseaja. U londonskom je klubu od ljeta 2018. godine. Kovačić je ujedno jedan od 14 igrača iz Dinamova 'bazena' koji su sudjelovali u pohodu hrvatske reprezentacije do osvajanje srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

No, prvi igrač koji je nosio dres Dinama i Chelsea bio je Mario Stanić koji je s Dinamom (HAŠK Građanski) osvojio naslov prvaka, a kasnije s reprezentacijom dohvatio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, U zagrebačkom je klubu proveo jednu sezonu, 1992./93. i osvojio naslov prvaka. Došao je s 20 godina iz ratom ugroženog Sarajeva gdje je nastupao za Željezničar. Nakon Maksimira nastupao je za španjolski Sporting Gijon, lisabonsku Benficu, potom Club Brugge s kojim je osvojio naslov prvaka Belgije, nakon toga za Parmu u čijem je dresu dohvatio talijanski kup, a karijeru završio upravo
igrajući za Chelsea. U londonski je klub došao u ljeto 2000. godine.

Svi pamte njegov debi, ušao je s klupe za rezerve, dobio loptu na visini sredine igrališta, napravio pokoji korak i onda raspalio te zabio golčinu.

- Iskreno, ni sam nisam znao što bih s loptom u tom trenutku i jednostavno sam puknuo, pa što bude – pričao nam je jednom prilikom Stanić.

Nažalost, ozljeda koljena udaljila ga je s travnjaka, pa je ubrzo i prekinuo karijeru. Ne treba zaboraviti ni trećeg od tih plavih mušketira, nekadašnji popularni portugalski vratar Eduardo Carvalho, ujedno i bivši reprezentativac, jedini je nogometaš u povijesti koji je izravno prešao iz Dinama i Chelsea. U maksimirski je klub došao u ljeto 2014. godine, u svakoj od prve dvije sezone osvojio dvostruku krunu, igrao s plavima u Europsku ligi, potom i Ligu prvaka da bi u jesen 2016. godine, nakon izborenog novog plasmana u elitno klupsko natjecanje, preselio upravo u Chelsea. Naime, Eduardo je s plavima slavio u play-offu Lige prvaka 2016. godine u gostima u Salzburgu s 2:1 u produžetku, a nakon te je pobjede i slavlja te 98 odigranih utakmica za Dinamo preselio u London.

>> Potukli se Boysi i Torcida

Ključne riječi

Komentara 2

PU
Pametan-u-moru-ludih
17:15 03.11.2022.

Dinamo je sramota za nogomet. Treba ga zatvoriti i potjerati igrace i trenere.

DO
DomagojMarić
12:07 01.11.2022.

Sva trojica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije