MAESTRO ZUBO!

Zubčić reagirao nakon povijesnog rezultata: Potajno sam se nadao ovome

12.12.2021.
u 15:11

- Prošle godine sam uvijek imao dobar prvi lauf pa bi drugi zeznuo, ušao bi treći, četvrti, peti...No, htio sam da se to promijeni. Danas sam bio šesti u prvu laufu, ali rekao sam si, da, ako uđem kao prvi, to može biti postolje i na kraju se to i dogodilo. Dvojica su kiksala iza mene, to je slalom, ponekad je rulet - dodao je presretni Zubčić

U trenutku kad smo pomislili da je najveća prilika za pravi veliki rezultat izostala u subotu njegovim izlijetanjem u drugoj vožnji veleslaloma, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić je dan nakon u slalomu, svojoj takoreći 'sporednoj' disciplini došao do nevjerojatnog postolja u francuskom Val d'Isereu! Teško je uopće opisati koliko je ovo treće mjesto čudesan podvig za hrvatsko skijanje i hrvatski sport, a možda će malo pomoći podatak da je Filip došao do prvog hrvatskog plasmana na postolje u slalomu nakon osam i pol godina. Posljednji kojem je to pošlo za rukom bio je naravno, Ivica Kostelić 17. ožujka 2013. u Lenzerheideu, a ne samo da je bio posljednji, nego i jedini Hrvat sa slalomskim postoljem sve do jučerašnjeg čarobnog dana u Francuskoj.

 

 

Filip nam je tijekom cijelih priprema za ovu sezonu naglašavao da je dosta truda uloženo u popravljanje slaloma, dovođenje slaloma na najvišu moguću razinu jer je u veleslalomu već bio poprilično zadovoljan skijanjem. Mnogi od nas ga nismo maksimalno ozbiljno shvaćali i očekivali smo da će veleslalom biti Filipov uvjerljiv broj jedan, ali eto, prvo postolje sezone je ipak došlo tamo gdje ga nitko nije očekivao. Nitko osim Filipa i njegovog tima.

>>> Povijesni uspjeh Filipa Zubčića

- Ovo je strašno. Ovo je nešto čemu sam se potajno nadao da bi se moglo dogoditi ove godine, a evo, sada već na prvoj utrci. Znao sam da sam napredovao u slalomu i da mogu ostvariti najbolje rezultate i to sam dokazao danas na jednoj od najtežih slalomskih staza. U veleslalomu je dan prije prva vožnja bila odlična, odvojila smo se trojica, a ja sam kiksao u drugom laufu. Znao sam da treba riskirati od starta, nisam uspio, ali sam ostao jak u glavi, nije me to deprimiralo. Bio sam u glavi super, odmorio se i znao sam da je danas nova šansa i utrka - objasnio je Zubčić svoj psihički povratak nakon subotnjeg razočarenja.

Utrka je u Val d'Isereu bila poprilično kaotična i puna iznenađenja. U prvoj vožnji su neki od najboljih slalomaša svijeta skijali neobjašnjivo sporo (Zehnhausern i Kristoffersen se borili za ulaz u drugu vožnju, a Pinturault, Schwarz, Matt bili prespori za drugu vožnju), dok su u drugoj oni najbrži iz prve potpuno neočekivano griješili i ispadali (Vinatzer, Feller, Nef). Tu se otvorio prostor za skijaše koji inače nisu imali priliku osvajati velike slalomske bodove i nju je fantastično prigrlio Zubčić, koji je odskijao dvije poprilično slične vožnje. Nešto sigurnije i mirnije u gornjem dijelu staze, a onda s punim gasom u srednjem i donjem dijelu staze. Nakon prve vožnje to mu je donijelo šesto mjesto, a nakon druge mu je to bilo dovoljno za "zeleno u cilju" i na kraju najbolji slalomski plasman karijere. Bilo je tu nešto i sreće zbog spomenutih ispadanja vodećih iz prve vožnje, ali tu sreću je trebalo i isprovocirati vrhunskim skijanjem.

 

 

- Prošle godine sam uvijek imao dobar prvi lauf pa bi drugi zeznuo, ušao bi treći, četvrti, peti...No, htio sam da se to promijeni. Danas sam bio šesti u prvu laufu, ali rekao sam si, da, ako uđem kao prvi, to može biti postolje i na kraju se to i dogodilo. Dvojica su kiksala iza mene, to je slalom, ponekad je rulet - dodao je presretni Zubčić.

Do sad Filipu najbolje slalomsko ostvarenje bilo peto mjesto sa Sljemena ove godine, a osim toga i ovog postolja nije ulazio u Top 10 društvo u slalomu. Sudeći po današnjoj utrci, to će se jako brzo promijeniti, a ako nastavi s ovakvim slalomskim rezultatima, Filip lako može postati i ozbiljan kandidat za Veliki kristalni globus ove sezone.

Treba dodati da su jučer u Val d'Isereu nastupila još dva Hrvata. Matej Vidović je prvo vrlo preciznom vožnjom došao do vrlo dobrog 15. mjesta u prvoj vožnji, da bi ipak nešto sporijom izvedbom u drugoj završio kao 19., ali i to su vrlo vrijedni i važni bodovi za Mateja. Blizu velikog ostvarenja bio je Samuel Kolega koji je prvu vožnju završio kao 33., sa samo 20 stotinki zaostatka za "ulaznicom" u drugu vožnju. Sami je bio jako blizu svojih drugih bodova u Svjetskom kupu.

U utrci je slavio domaći dečko Clement Noel koji je bio uvjerljivo bolji od ostatka konkurencije, a drugo mjesto je, kao i Filipovo treće, iznenadilo jer se i Šveđanin Kristoffer Jakobsen prvi put u karijeri našao na slalomskom postolju.

 

Komentara 3

PR
prsutsir
15:55 12.12.2021.

Šteta za jučerašnje ispadanje,bilo bi bodova ko u priči.

Avatar teta_vlioleta
teta_vlioleta
15:57 12.12.2021.

Mora se javnosti i objaviti koliko je Filip "zaradio" danas.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije