MINUS 50 POSTO

Zvijezde bježe s Otoka zbog novoga poreza

01.06.2009.
u 08:07

Među najbolje plaćenim igračima engleske Premijerne lige zavladala je panika. Svi koji imaju tjedne plaće više od 150.000 funta (170.000 eura) plaćat će od travnja 2010. godine porez čak 50 posto. To je zvijezde Manchester Uniteda, Chelsea, Arsenala i Liverpoola potaknulo na zajedničku inicijativu po kojoj bi svoje sedmeroznamenkaste godišnje plaće primali pozajmicama. Tada bi porezna stopa bila prihvatljivih 2,5 posto.

Nova mjera britanske vlade, kojoj će igrači teško doskočiti, mogla bi rezultirati masovnim odljevom velikih zvijezda iz najjače europske lige, te značajno manjim priljevom talentiranih nogometaša s Kontinenta. Na tu opasnost već je upozorio menadžer Arsenala Arsene Wenger, najveći uvoznik mladih nogometaša.

Primanja u funtama
Drugi veliki problem Engleza je pad vrijednosti britanske funte u odnosu na euro. Budući da su u ugovorima nogometaša primanja navedena u funtama, to znači da su njihova primanja proteklih mjeseci značajno umanjena.

Engleze ipak donekle može utješiti stanje u drugim velikim europskim zemljama. U Italiji su porezi također veliki i čelnici tamošnjih klubova već godinama to naglašavaju kao glavni razlog pada kvalitete nacionalnoga prvenstva i nedostatka pravih rezultata u Europi. U Njemačkoj problem nisu porezi, nego zakoni koji sprečavaju veći priljev stranog kapitala u klubove, dok će u Španjolskoj većina klubova uskoro doći na rub bankrota.

Među šokiranim nogometašima na Otoku našao se Andrej Aršavin, kojemu je nedavno prisjela “čestitka” iz porezne uprave. Odmah je od čelnika Arsenala tražio povećanje tjedna plaće od 90.000 eura. Rus je priznao kako nije dobro iščitao sve stavke ugovora.

Španjolac želi kući
– Savjetujem svojim sunarodnjacima koji dolaze u Englesku da ne ponove moju pogrešku. Rusi, pročitajte pažljivo kamo odlazi svaki cent vašega ugovora, pa onda potpišite – kazao je Eduardov suigrač.

A jedan se neimenovani španjolski nogometaš požalio svome knjigovođi na sličan problem.

– Taj igrač zarađuje 57.000 eura tjedno, a od te plaće ostane mu samo 34.000. Zbog toga, moj klijent najozbiljnije razmišlja o povratku u Španjolsku – kazao je agent tvrtke Baker Tilly, koja zastupa 40 najbolje plaćenih igrača Arsenala, Liverpoola, Boltona i West Hama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije