Bez subvencije

Majka ih na autobus vozi 12 kilometara četiri puta dnevno

'11.03.213., Sisak - Ucenicima koji iz Sisinca idu u Sisak u skolu jedina je veza autobus koji vozi do Farkasica koji je 12 km udaljen od njihovih kuca. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Nikola Čutuk/Pixsell
12.03.2013.
u 11:18

Novce mogu dobiti samo prijevoznici s redovnom linijom, kakve između Šišinca i Farkašića nema

Blizanci Dubravke Franjko iz Šišinca ne mogu koristiti državnu subvenciju za đački prijevoz. Naime, subvenciju, prema Vladinoj odluci, mogu dobiti samo prijevoznici s redovnom linijom, kakve od Šišinca do Siska nema.

Prije vozio privatnik

Stoga Dubravka Franjko svakodnevno svoje srednjoškolce vozi 12 kilometara u Stari Farkašić gdje sjedaju na autobus koji ih vozi u Strukovnu školu u Sisak. Još su oboje u različitim smjenama.

– Jedno dijete vozim ujutro u šest, drugo u podne, a vraćam se po njih u tri pa u devet navečer - objasnila je Dubravka. Do sada je prijevoz od kuće do škole obavljao privatnik, a posao je u siječnju preuzeo Auto promet. Privatnik nije imao redovne linije, pa nije mogao nastaviti obavljati prijevoz.

– Obratila sam se Ministarstvu obrazovanja i poručili su mi da je Županija dobila novac i za moju djecu, pa me zanima zašto ga ne plate - ljutita je Franjko. Pročelnik županijskog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Ivan Lovreković poručuje da se novac dobiva prema računu prijevoznika.

Pisala i Ministarstvu

– Novac Županija ne dobiva na raspolaganje već su ona transfer po stvarnim troškovima. Na dalje, Županija nije organizator linijskog prijevoza. Dozvole za prijevoze izdaju se na zahtjev prijevoznika, i to za ekonomski opravdane linije. Za linije koje nemaju ekonomsku osnovu, prijevoznici se dogovaraju s lokalnom upravom, uz zahtjev za sufinanciranja istog. U ovom slučaju to je Općina Lekenik. Županija je ponudila sufinanciranje dijela troška za prijevoz osobnim automobilom na spornoj relaciji, što je gđa. Franjko odbila - odgovorio je Lovreković. S problemom je upoznato i Ministarstvo.

– Gospođa sufinanciranje od strane države nije mogla ostvariti jer prijevoz koji se obavljao na toj relaciji nije ispunjavao uvjete iz Odluke Vlade. Mišljenja smo da gospođa nije trebala odbiti ponudu županije za refundiranjem troškova. Ipak, Ministarstvo će kod prijevoznika koji sada ima koncesiju istražiti mogućnost uvrštavanja u vozni red relacije do Šišinca - poručuju iz Ministarstva. A do tada Dubravka će i dalje svoje đake sama voziti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije