Majstor Slavko

Majstorske violine stižu sa sisačkog Pogorelca

\'14.11.2011., Sisak - Profesor Slavko Domitrovic bavi se izradom gudackih instrumenata i medju najboljima je u Hrvatskoj. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
17.11.2011.
u 09:45

Dobrom graditelju potrebno je uho i osjećaj, kaže majstor, koji violinu zna i svirati

Tristotinjak violina, viola, violončela i jedan kontrabas izradio sisački majstor Slavko Domitrović, profesor violine i graditelj i restaurator gudačkih glazbala. Njegovi instrumenti kupce nalaze po čitavom svijetu, a najviše ih je u Njemačkoj, Austriji i Španjolskoj. Cijena violina kreće se od tri do pet tisuća eura. Da bi izradio jednu violinu u svojoj radionici na Pogorelcu Slavku je potrebno 220 sati odnosno gotovo tri mjeseca efektivnog rada.

Javor je najbolji

– Napraviti violinu kao zanatski proizvod nije teško, za to je potrebno dva, tri tjedna, ali onda slijedi impregnacija, a to je teško i mnogi to ni ne rade. Bez toga violina ubrzo izgubi ton - objašnjava majstor. Zamjera što se danas violine "štancaju" kao proizvodi, jer za to, smatra Slavko, potrebna je ljubav koja se može u instrument pretočiti samo ljudskom rukom. Želi da njegovi instrumenti imaju dušu.

– Dobrom graditelju je potrebno dobro uho i osjećaj. Po komadu drveta mogu prepoznati kvalitetu budućeg instrumenta - kaže 74-godišnji Slavko. Violine izrađuje uglavnom od ptičjeg javora koji je iznimno rijedak i težak za obradu jer ima mnogo sitnih kvržica.

– Teško je, ali isplati se. Osim ptičjeg javora koristim i obični javor iz Bosne, jer tamo je najbolji - objašnjava majstor.

Škola u Freiburgu

Svoje violine izrađuje prema tri modela, Stradivari, Guarneri te prema vlastitom do kojeg je došao proučavajući stare majstore. Zanimanje za gradnju instrumenata razvio je još u djetinjstvu, a dok je u Sisku pohađao srednju Glazbenu školu već je svirao na violini koju je sam izradio. Studirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je, za vrijeme školovanja, posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje, Husa, Šnajdera i Slokovića i od njih učio tajne svog budućeg zanata. Diplomirao je 1975 godine u klasi prof. Branka Košira koji i danas svira na njegovoj violini. Za graditelja se osposobljavao u majstorskoj školi u Freiburgu. Njemu u čast će se u četvrtak, s početkom u 19,30 sati, u Glazbenoj školi Fran Lhotka, pod pokroviteljstvom sisačko - moslavačke županice, održati koncert na kojem će svirati mladi hrvatski violinist Marko Gracijani.

– Marko je jako talentiran i uspješan violinist, već je obišao čitav svijet. Svirat će u Sisku na mojoj violini - kazao je skromni Slavko Domitrović koji je u svom životu izgradio oko 330 ovih elegantnih instrumenata koji su sada kod vlasnika diljem svijeta.

Ključne riječi

Komentara 2

SV
sveznalica100
10:47 17.11.2011.

Ovo je vijest kakve želimo čitati, još samo da budemo u mogućnosti platiti za sav trud i rad koji ovaj divni čovjek ulaže.

KA
Karla
17:11 18.11.2011.

Hvala Bogu da još ima takvih zaljubljenika u glazbu i izradu glazbala! Gospodin Domitrović je sigurno jedan od najboljih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije