Utrka u naoružavanju ili šala

Svaka 'hrvatska' raketa kojom Vučić plaši Srbe košta – 'samo' dva milijuna dolara!

Balistička raketa, portal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.12.2015.
u 08:39

Priča o nabavi VBR-ova ne bi izazvala pažnju da nije spomenuta skupa MGM-140 ATACMS raketa dometa do Beograda, Čačka, Niša...

Počelo je kao predmet želja, možda i lagani predizborni spin, da bi se tema o nabavi 16 samohodnih američkih lansera raketa zemlja-zemlja dužeg dometa za Hrvatsku pretvorila, na riječima, već u "utrku u naoružavanju" između Hrvatske i Srbije. Mislio ozbiljno ili samo predizborno (i u Srbiji slijede izbori), srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je "da će Srbija morati naći odgovor ako zemlje u susjedstvu ne odustanu od nabave balističkih raketa". Mislio je Vučić, naravno, na Hrvatsku. Prije nepuna tri mjeseca objavljeno je, u sklopu nabava naoružanja raznih tipova iz američkih vojnih viškova, da je MORH oko bacio i na M270 MLRS sustav te se zainteresirao za donaciju lansera. Amerikanci bi, navodno, našima isporučili 16 sustava, a mi bismo platili streljivo, dakle rakete 227 mm. Time bi HV postupno i na tom polju krenuo u zamjenu jugoslavenske/ruske vojne tehnike. Taj sustav uglavnom izbacuje rakete, punjene "zvončićima" ili protuoklopnim minama, na daljinu od oko 40 km.

"Balistička" raketa

Priča ne bi izazvala veće zanimanje da mediji, naravno, nisu dodali da postoji i "deblja" raketa – ATACMS, kojoj je doseg 300 km. Malo atraktivne opreme teksta (brojka od 300 km), pretjerivanje da je to "balistička" raketa (plafon leta jest visokih 48 km za ATACMS), spominjanje Beograda, Niša itd. i – lavina se pokrenula.

– Srbija će uvijek s nervozom reagirati na svaku hrvatsku nabavu tehnološki naprednijeg oružja, tako da teza "Zagreb se naoružava" apsolutno pali lampice u Beogradu – tumači Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org.

Tabak kaže da je nabava višecijevnih bacača raketa M270 iz SAD-a još na jako dugom štapu, za razliku od nabave 16 nadzornih helikoptera OH-58 Kiowa, koji će uskoro početi stizati u RH. Tako je počelo i s nabavom 12 njemačkih panzer-haubica od 155 mm, koje zaista nabavljamo, no pitanje je hoćemo li nabaviti i skupe granate s raketnim punjenjem dometa 70 km ili tek "obično" streljivo dosega uobičajenih 30 do 40 km. Kako god bilo, srbijanski se premijer uključio i srbijanskoj javnosti poručio: "Ne znam zašto bi netko u našoj regiji kupovao balističke rakete – ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati pronaći odgovor i na to".

Vučić je o naoružavanju Hrvata počeo govoriti još prigodom nedavnog posjeta Moskvi, "gdje je lansiranjem priče o Hrvatima skretao pozornost s teških pregovora s Rusima o ogromnom dugu Srbije za plin i reprogramiranju kredita", kaže Tabak. Srbija, doduše, već godinama znatno manje ulaže u vojsku od RH, tako da se sada već vidi razlika, jer Hrvatska sporo, ali ipak modernizira sustave.

Hrvatska više ulaže

– A to je već problem za nacionalnu obranu Srbije, pa reagiraju i unaprijed na tzv. nabavu dalekometnih raketa u RH – kaže Tabak. Američki M270, ako ga RH za dvije-tri godine i nabavi bit će uglavnom "redovitog" dometa, kao i srpski Orkan, a nabavi li i dalekometne rakete dometa 300 km, potrebno je remontirati par lansera i nabaviti rakete, od kojih svaka stoji oko – 2 milijuna dolara! Skup sport, a i pitanje je bi li Amerikanci prodali Hrvatima strateško oružje zbog kojega bi Srbi mogli "odgovor" potražiti – kod Rusa.

>> Vučić: 'Srbija će naći odgovor ako zemlje u susjedstvu nabave balističke rakete'

Komentara 1

DU
Deleted user
19:11 30.12.2015.

Treba to imati ... iz cistog gusta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije