Svi korisnici poljoprivrednih potpora konačno javni

16.03.2009.
u 15:19

Svi korisnici državnih potpora u poljoprivredi - za ratarske kulture, mlijeko, stoku i ribarstvo - od danas se mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kazao je na kratkom sastanku s novinarima ministar Božidar Pankretić.

Riječ je o 85.000 korisnika u modelu poticaja i potpora, kojima je lani iz proračuna isplaćeno ukupno 2,5 milijardi kuna te 17.500 korisnika dohodovnih potpora, kojima je u 2008. isplaćen 121 milijun kuna. Potpore u poljoprivredi, istaknuo je Pankretić, moraju biti maksimalno transparentne, tako da će se u svakome trenutku na internetskim stranicama ministarstva, koje će se novim podacima aktualizirati svaka tri mjeseca, moći vidjeti tko, koliko i za što dobiva potporu resornog ministarstva.

Franjo Poljak, ravnatelj Hrvatskoga stočarskog centra, predstavio je, pak, registar stočarskih farmi, koji bi trebao biti dovršen krajem ove godine, a u njega je uloženo 8 milijuna kuna. Cilj mu je, prema Pankretićevim riječima, suzbiti sivu ekonomiju, s obzirom na to da će se uz pomoć registra lako moći kontrolirati promet stoke od farme do klaonice i potrošača, njezino podrijetlo, zdravstveni status stada, isplaćene potpore, uzgoj i selekcija. U registru je upisano 98.000 farmi, od kojih se njih 75.134 bave mješovitim uzgojem stoke. Najviše je uzgajivača svinja, njih 75.000, koji na godinu proizvedu 1,3 milijuna komada.

Na upit hoće li se rezanjem državnog proračuna za 7 milijarda rezati i potpore za poljoprivredu, Pankretić je danas odgovorio kako će se, budu li se rezale i sve druge plaće, rezati i dohoci u poljoprivredi.

Želite prijaviti greške?