NAPAD U FRANCUSKOJ

Danski muslimani poručili: 'Mi smo spremni pokopati ubojicu svećenika'

napad Francuska Kermiche
Foto: Faceboook
1/6
03.08.2016.
u 22:23

Dvojicu devetnaestogodišnjih napadača, Adela Kermichea i Abdela Malika Petitjeana, policija je ubila tijekom talačke krize.

Skupina danskih muslimana rekla je u srijedu da je spremna pokopati Adela Kermichea, jednog od dvojice ubojica francuskog svećenika ubijenog 26. srpnja, ako francuski muslimani to ne budu htjeli učiniti iz straha da ne "okaljaju islam".

Prijedlog je iznio predsjednik Danskog islamskog fonda za pokope, Kasem Said Ahmad koji je prije organizirao pokop danskog džihadista palestinskog podrijetla Omara El-Husseina, počinitelja dvaju napada u Kopenhagenu u veljači 2015.

Osudivši ubojstvo 85-godišnjeg svećenika Jacquesa Hamela, zaklanog u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayju, Ahmad je rekao za dnevnik Jyllands-Posten da je muslimanima "neprihvatljivo" uskratiti ukop pripadniku iste vjere.

"Svatko ima pravo na ukop, što god da je učinio", rekao je. "Primimo li zahtjev obitelji u tom smislu, učinit ćemo to (...). Ako tijelo dovezu ovamo, možemo ga pokopati u Danskoj, na muslimanskom groblju" u Brondbyju.

Čini se da muslimanska zajednica u Saint-Etienne-du-Rouvrayju ne želi pokopati Adela Kermichea. Ona je sudjelovala u odavanju posljednje počasti velečasnom Hamelu za kojega je komemoracija održana u utorak u katedrali u Rouenu.

"Ne želimo okaljati islam takvom osobom", izjavio je za AFP čelnik džamije u Rouenu, Mohammed Karabila. "Nećemo sudjelovati u ukopu".

Dvojicu devetnaestogodišnjih napadača, Adela Kermichea i Abdela Malika Petitjeana, policija je ubila tijekom talačke krize.

>> 'Prisilili su svećenika da kleči pred njima': Časna sestra ispričala strahote koje su krvnici Islamske države radili u crkvi

Komentara 6

SN
snajper
22:42 03.08.2016.

Ubojice spaliti a pepeo i danske muslimane pokupit i izbacit u siriji nek pokapaju ubojice. Imat ce sta radit slijedecih godina

DA
Darko22
07:38 04.08.2016.

To je ta religija mira, ljubavi i razumijevanja, ha ?

KA
Kameni
06:53 04.08.2016.

Treba crkve i dzamije na opcu dobrobit pretvoriti u obrazovne ustanove u kojima ce djeca od ranih dana doci u kontakt sa tehnikom, elektrotehnikom, elektronikom i slicnim tehnickim disciplinama umjesto da siju mrznju i smrt oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije