Nakon napada u Parizu

Desnici u Njemačkoj naglo porasla popularnost

Foto: Reuters/PIXSELL
17.11.2015.
u 11:44

Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, stranka AfD bi osvojila 10,5 posto glasova

Nakon terorističkih napada na Pariz, u Njemačkoj je dodatno porasla popularnost desne, konzervativne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je u međuvremenu postala treća politička snaga u zemlji i koja se oštro protiv otvorenoj politici prema izbjeglicama, javlja dnevnik Bild.

– Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, stranka AfD osvojila bi 10,5 posto glasova, što je jedan posto više u usporedbi s prošlotjednim istraživanjem, prokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja što ga je za dnevnik Bild proveo institut Insa.

Na prvom mjestu po popularnosti nalazi se demokršćanska Unija CDU/CSU sa 35, a na drugom koalicijski partner Unije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), sa 23,5 posto potpore potencijalnih birača.

Oporbene stranke Ljevica i Zeleni se, sa po 10 posto potpore birača, po prvi put nalaze iza AfD-a.

Demoskopi primjećuju zaustavljanje pada popularnosti Unije CDU/CSU s Angelom Merkel na čelu, što se povezuje s činjenicom da se nakon terorističkih napada i sličnih dramatičnih događaja, građani u pravilu okreću etabliranim i vodećim snagama.

U prvom ispitivanju javnog mnijenja nakon terorističkih napada na Pariz primjetan je porast popularnosti stranke AfD, koja se isključivo bavi kritikom politike vlade Angele Merkel prema izbjeglicama te traži ograničenje migracija.

>> Žena koja je iznajmila kuću teroristima: Rekli su da su na poslovnom putu, bili su ljubazni i pristojni

Komentara 5

DM
dr_max
12:13 17.11.2015.

Mora li svuda ova ekstremna desnica pobjedi ti da se zaustavi ovo suicidno liberalni divljanje s migrantima?

Avatar Hrvatina_Nikola_Tesla
Hrvatina_Nikola_Tesla
12:22 17.11.2015.

Odlična vijest.

MI
mirr
12:25 17.11.2015.

ma ko bi reko jao mundzosima kad njemci popzde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije