Mađarska

Orban krenuo u obračun s komunističkim čelnicima i ideološkim protivnicima

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.05.2014.
u 12:15

Bela Biszku, 92-godišnji bivši ministar policije, osuđen je na pet i pol godina zatvora zbog gušenja ustanka 1956.

Suđenje i presuda od pet i pol godina zatvora 92-godišnjem bivšem ministru policije iz komunističkog doba Beli Biszku zbog ratnog zločina tijekom gušenja protusovjetskog ustanka 1956. godine podijelilo je mađarsku javnost i političare: dio smatra da je kazna, iako je došla kasno, opravdana i da se mora raščistiti sa svim zločinima, dok drugi u tom potezu vide političku promociju premijera Viktora Orbana te selektivno provođenje pravde u skladu s osobnim stavovima, apostrofirajući da se slično treba procesuirati zločini iz mržnje protiv manjina danas u toj državi.

Bilo je to prvo suđenje komunističkim dužnosnicima u Mađarskoj nakon što je vlada premijera Viktora Orbana 2011., zagriženog antikomunista, donijela zakon koji je omogućio postupke za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nakon revolucije 1956. Više od 20 godina od pada komunizma, 92-godišnji Bela Biszku optužen je jer je kao član privremenog Izvršnog povjerenstva KP Mađarske, nakon što su ugušili pobunu, osnovali naoružanu miliciju koja se obračunavala s neistomišljenicima te se osvećivala za sudjelovanje u protusovjetskoj revoluciji. Kaže se da je Biszku osobno izdao zapovijed da se otvori vatra na civile tijekom prosvjeda u Budimpešti i gradu Salgotarjanu u prosincu 1956., kad je u nasumičnoj vatri ubijeno 50-ak ljudi.

Biszku, koji je od 1957. do 1961. bio ministar unutarnjih poslova, napisao je u iskazu pročitanom u sudnici da nije sudjelovao u donošenju odluka o oružanom razbijanju mirnih prosvjeda i zanijekao sve točke optužnice. Biszku je proglašen krivim i po drugim točkama optužnice, uključujući i negiranje zločina komunističkog režima.

>>Komunistički lider u 92. godini osuđen na 5,5 godina robije

>>Fidesz i Viktor Orban dobili 48 posto glasova

Komentara 18

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
12:39 15.05.2014.

Ovo je u Hrvatskoj jos mnogo potrebnije . Bravo Orban ! Hrvatski predsjednicki kandidati moraju se prije izbora izjasniti da li su za lustraciju i to je TO .

DE
Dejan1000
12:54 15.05.2014.

Hrvatkoj treba jedan Orban.

Avatar Robert28
Robert28
14:28 15.05.2014.

Mađarski BDP porastao je za čak 3,5% u prvom kvartalu ove godine, nije ni čudo da Orban uvjerljivo dobiva izbore u Mađarskoj i gazi domaće komuniste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije