Nova tragedija

Plava grobnica Sredozemlja opet uzela više od 400 života

tragedija sredozemlje
Foto: Reuters/PIXSELL
19.04.2016.
u 17:42

Vijest o tragediji stigla je dok su se u Luksemburgu okupljali šefovi diplomacija zemalja EU da raspravljaju kako spriječiti brodolome

Nakon zatvaranja istočnomediteranske i balkanske migrantske rute, ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije okupili su se jučer s namjerom da raspravljaju o stabiliziranju političke situacije u Libiji i sprečavanju tragedija na drugoj migrantskoj ruti koja ide po sredini Sredozemnog mora, no dok su se okupljali u Luksemburgu, do njih je stigla vijest o potapanju četiriju plovila s više od 400 izbjeglica koji su krenuli iz Egipta prema Italiji.

Najviše žrtava iz Somalije

Među više od 400 izbjeglica i migranata najviše ih je bilo iz Somalije, ali i Etiopije i Eritreje, a do zaključenja ovog izdanja 30-ak ih je spašeno, dok se za ostalima i dalje traga.

Prije te jučerašnje tragedije u vodama ispred Egipta, u još jednom brodolomu plovila koje je krenulo iz Libije prema Italiji poginulo je najmanje šest osoba, koliko je tijela izvučeno iz mora, dok ih je 108 spašeno, među kojima i pet žena. Do toga brodoloma došlo je na oko 20 milja od Libije. Operativni centar u Rimu uputio je prema tom mjestu brod Aquarius od 77 metara u vlasništvu nevladine organizacije, koji je spasio brodolomce. No, čini se da ima još oko 20 osoba koje se vode kao nestale u tom brodolomu.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella kazao je kako je to već tko zna koja nesreća u moru sa stotinama poginulih migranata te kako treba spriječiti daljnje tragedije.

Ministri vanjskih poslova 28 država EU raspravljali su o davanju većih ovlasti floti od pet ratnih brodova koji od ljeta prošle godine patroliraju međunarodnim vodama Sredozemnog mora, što znači da ne smiju biti bliže od 12 nautičkih milja od libijske obale. Ta je operacija spasila oko 8000 izbjeglica i migranata sa Sredozemnog mora u posljednjih desetak mjeseci, a sada se raspravlja se o tome može li se patroliranje tih brodova proširiti i na libijske teritorijalne vode, no za to bi trebala suglasnost libijske vlade, koja praktički ne postoji.

– Raspravljamo o tome kako tu misiju, koja već postoji, proširiti radi smanjivanja neregularnih migracija prema Europi – rekao je Bert Koenders, ministar vanjskih poslova Nizozemske, koja predsjeda Vijećem EU.

Hrvatski ministar Miro Kovač izjavio je da je EU već napravio “velike korake u pravom smjeru” u rješavanju izbjegličke krize te kako i dalje “moramo zajedno djelovati kako bismo bili efikasni”.

O Srbiji ni riječi

Na pitanje o tome je li s nekim od svojih kolega ministara razgovarao o hrvatskim primjedbama na otvaranje 23. poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU, Kovač je odgovorio:

– Proširenje uopće nije tema. Malo se tko u EU uopće zalaže za proširenje, mi smo valjda jedini, s nekoliko susjednih zemalja, koji se zalažemo za proširenje. Ali to nije tema, u razgovorima s kolegama to nitko ne spominje.

>>Četiri plovila potopljena u Sredozemnom moru, nestalo više od 400 izbjeglica. Liječnici: 'Mediteran je masovna grobnica'

>>Masovna grobnica u Sredozemlju: 'EU više nema izgovora'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije