kupuju najbolje

Šeik u šopingu – za Deutsche Banku dao 1,75 milijardi eura

Katar šeik
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
20.05.2014.
u 20:15

Katarska vladajuća obitelj kupuje udjele u najboljim kompanijama u EU. 'Katarski emir ne želi osvojiti svijet, nego samo povoljno kupovati'.

Vladajuća katarska obitelj Al-Thani ušla je u novi veliki posao: kupili su 6 posto udjela u njemačkoj banci Deutsche Bank za 1,75 milijardi eura. Dogovor je jednostavan, katarska će kraljevska obitelj dugoročno postati najveći pojedinačni dioničar Deutsche Banka, ali se u vođenje banke neće miješati, piše njemački Bild.

Katarski državni fond QIA, u kojem je i odjel za investicije Katarski holding, očekuje zauzvrat obilan povrat novca, cilj je imati 17 posto dobiti na sve uloge! Što sve Katarski holding ima dosad?

Od medija do klubova

Lista je dugačka i uključuje široku lepezu djelatnosti i zemalja, od nogometa, mode, medija, industrije, energetike, banke, aerodroma, i to u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama. Lani je u lipnju, podsjetimo, došlo do smjene vlasti u pustinjskoj državi koja živi od nafte i plina na poluotoku s istočne strane Arapskog poluotoka.

Ovaj put smjena je prošla mirno, 61-godišnji šeik Hamad Bih Khalifa Al-Thani, koji je 1995. godine u državnom udaru (bez prolijevanja krvi) svrgnuo svog oca, povukao se u korist svog četvrtog sina 33-godišnjeg Tamima Bih Hamada Al-Thanija.

Foto: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

– Vrata ostaju otvorena. Katar nema tajni ni zadatak osvojiti svijet. Riječ je samo o tome da Katar dobije povoljne uvjete za kupnju strateških udjela u poduzećima – kaže jedan bankar koji je s Katarskim holdingom imao nekoliko poslova. Na listi na kojoj su tvrtke u kojima obitelj Al-Thani ima udjele jest i nogometni klub Paris Saint-Germain, koji je kupio i slavnog Zlatana Ibrahimovića, no to mu se još nije isplatilo.

Obitelj koja Katarom vlada već 150 godina bila je neko vrijeme i na meti hrvatskih medija, kad je u studenom 2012. godine tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić poveo ekspediciju kako bi emira nagovorio da ulaže u LNG na Krku, pa i da kupuje hrvatska vojna vozila.

O katarskoj investiciji u hrvatski LNG pregovaralo se godinama, no od svega zasad nema ništa jer nema dovoljno kupaca za skuplji ukapljeni plin, ali s ukrajinskom krizom računica bi se mogla izmijeniti. Katar je u ovom trenutku treći u svijetu po nalazištima prirodnog plina, no kupci mu nisu na dohvat pa je ukapljeni plin jedno od rješenja.

Slobodnije od 1995. godine

No Katar ulaže i u plinovode, autoceste, luke. Ukupno se investicije državnog fonda procjenjuju na 135 milijardi eura, a ukupni ulozi zemlje koja ima najviši dohodak po glavi stanovnika rastu iz godine u godinu.

Otac sadašnjeg vladara u 18 godina vlasti, od 1995. do 2013. godine, uveo je političke i ekonomske slobode, a njegova supruga, 46-godišnja Mouza, emancipirana je u odnosu na standard u muslimanskim zemljama, pojavljuje se u javnosti i zalaže za obrazovanje djevojčica.

Kraljevska obitelj ima puno članova, među njima i 65-godišnjeg Faisala Al-Thanija, koji pokraj glavnog grada Dohe ima muzej u kojem su dragocjeni primjerci Kurana, jemenski bodeži i američki starinski automobili. – Sretni smo što živimo u zemlji s brzorastućom ekonomijom – kaže Faisal koji ima svoj holding. Plin je u deset godina katarski društveni proizvod – učetverostručio!

Komentara 6

IC
ice12
07:43 21.05.2014.

uskoro cemo svi morat pazit kojom nogom ulazimo u WC i kojom rukom...

Avatar babas
babas
11:59 17.12.2015.

I Gadafi je imao miljarde investirane na zapadu,sada više nema ništa,ni on,ni njegovi nasljednici. I ovaj diktator bi ubrzo mogao biti smaknuti,a netko opet bez rada zaraditi ogroman novac.

CR
crniohhelo
17:06 21.05.2014.

Zanimljivo je vidjeti da kod potpisavanja dilla, za Deutsche Bank sa Seikom na slici se vidi prijasnji predsjednik koji je radi korupcije morao prijevremena svoju predsjednicku stolicu napustiti i kako vidimo opet mijesa u velikim poslovima gdje velike provizijone za velike poslove su u igri, koliko novaca je za prijasnjega predsjednika Njemacke, Wulfa, i kakva je njegova uloga bila kod sklapanja tog posla izmedju Njemacke Banke i Seika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije