akcija protiv dilera

U ratu protiv droge na Filipinima uhićeno milijun ljudi

Filipini i droga
Foto: Reuters
1/4
27.12.2016.
u 14:14

Dela Rosa je rekao da je u bazi podataka policije evidentirano 1,8 milijuna narkomana i dilera drogom, no Duterte tvrdi da bi u cijeloj zemlji moglo biti između tri i četiri milijuna osoba povezanih s drogom.

Filipinska policija izvijestila da se od srpnja, odnosno od početka akcije protiv ilegalne trgovine drogom koju je pokrenuo filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, predalo, uhićeno je ili je ubijeno nešto više od milijun ljudi. 

Ravnatelj policije, general Ronald dela Rosa na konferenciji za novinare je kazao da je, otkad je Duterte došao na vlast u srpnju, policija ispunila 70 posto zacrtanih ciljeva, kada je posrijedi rat protiv droge u zemlji. 

Dela Rosa je rekao da je u bazi podataka policije evidentirano 1,8 milijuna narkomana i dilera drogom, no Duterte tvrdi da bi u cijeloj zemlji moglo biti između tri i četiri milijuna osoba povezanih s drogom.

"Policija vodi neprekidnu kampanju protiv kriminalnih banda i osoba... te se fokusira na uhićenja važnih osoba umiješanih u trgovinu drogom", kazao je Dela Rosa. Među osumnjičenima za trgovinu drogom su i neki visokopozicionirani političari i generali. 

Na konferenciji za novinare je rekao da se, po posljednjih podacima, od srpnja do 27. prosinca ove godine 983.232 ovisnika i dilera predalo policiji, a 42.543 ih je uhićeno. Po podacima policije 2157 ih je ubijeno u policijskim akcijama. 

Dodatno je bilo 3000 žrtava izvansudskog ubijanja, rekao je, rekavši kako su ih možda ubili karteli droge ili skupine samoproglašenih boraca protiv kriminala, a da neka od tih ubojstava možda nisu povezana s drogom. 

Duterte je potporu javnosti tijekom izborne kampanje dobio upravo zbog obećanja da će spriječiti i smanjiti kriminal povezan s trgovinom droge u samo šest mjeseci. 

No zemlje poput Sjedinjenih Država, članica EU-a i organizacije Ujedinjenih naroda kritiziraju ga zbog navodnih ubojstava bez prethodnih sudskih procesa. 

Duterte kani produljiti šestomjesečno razdoblje borbe protiv droge jer problem nije riješen do kraja. 

>>Zagrebačka policija razbila nekoliko lanaca dilera, otkriven i laboratorij vrijedan preko 15.000 eura

Komentara 2

KT
komen_tar
21:49 27.12.2016.

E to je posao

SU
sudac22
15:55 27.12.2016.

A kod nas je problem uhititi 5000-6000 korumpiranih sudaca i policijskih bandita koji su osuđivali i ubijali Hrvate za vrijeme komunizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije