Lokalni izbori

Saudijci izabrali 17 žena na povijesnim izborima za mjesna vijeća

Saudijska Arabija
Foto: Reuters/PIXSELL
13.12.2015.
u 17:58

Izbori su bili prvi u kojima su žene mogle birati i biti birane kao kandidati

Saudijci su izabrali 17 žena u tijela vlasti na mjesnim izborima u subotu u konzervativnom islamskom kraljevstvu, objavila je danas internetska stranica povezana s vlastima prije objave službenih rezultata, javile su agencije.

Izbori su bili prvi u kojima su žene mogle birati i biti birane kao kandidati, povijesni korak za zemlju u kojoj žene ne smiju voziti i zakonski su ovisne o muškom rođaku koji odobrava skoro sve njihove veće životne odluke.

Sabq.org, portal vijesti povezan s ministarstvom unutarnjih poslova ove autokratske monarhije, izvijestio da je ukupno 17 žena izabrano u različitim dijelovima zemlje, neki rezultati objavljeni su na službenoj Saudijskoj novinskoj agenciji (SPA) među kojima i pobjede četiri žene, navodi Reuters.

Od ukupno 6.917 kandidata na izborima za mjesna vijeća 979 su bile žene. Glasači su birali dvije trećine mjesta u 284 mjesna vijeća u kraljevini, dok će preostalu trećinu vijećnika imenovati vlada.

Žene su osvojile mjesta u nekoliko područja Saudijske Arabije među ostalima i u glavnom gradu Rijadu, poslovnom gradu Jeddah, regiji Meke, sjevernoj pokrajini al-Jawf i pokrajini al-Ihsa, javila je službena novinska agencija SPA, navodi dpa.

>> Žene u Saudijskoj Arabiji prvi put glasuju na izborima 

>> Saudijska Arabija želi uništiti proizvodnju nafte u drugim zemljama

Komentara 16

EN
enresu
15:33 13.12.2015.

Saudijska Wehabija je među glavnim financijerima terorizma ovo je smiješno.

DU
Deleted user
14:18 13.12.2015.

Kako se bira predsjednik SA?

GV
golub Vaso
11:03 13.12.2015.

PR članci da ljudi zaborave tko financira svjetski terorizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije