OD SUTRA

Putin naredio povlačenje iz Sirije: Postigli smo ciljeve

Putin i ministar obrane Šojgu
Foto: Reuters/PIXSELL
14.03.2016.
u 19:09

Odluka o povlačenju ruskih snaga dolazi kao pritisak na sirijskog predsjednika da prihvati mirovno rješenje

Obavijestio sam predsjednika Assada da ćemo povući naše snage iz Sirije. Poželio sam mu svu sreću u mirovnim pregovorima koje vodi u Ženevi o političkom riješavanje sirijske krize, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon što je izdao naredbu za povlačenje glavnine ruske snage iz Sirije ministru obrane Sergeju Šojguu.

- Smatram da su ciljevi postavljeni pred ministarstvo obrane u glavnini postignuti, rekao je Putin.

Iako u Kremlju navode da je odluka o povlačenju donesena u suglasju sa sirijskim predsjednikom Bashar Al Assadom, koji je zahvaljujući višemjesečnoj ruskoj vojnoj intervenciji povratio dio izgubljenog teritorija te je ponovno postao ključni igrač u bitci za budućnost ove razorene države, analitičari su uvjereni kako Putinova,odluka o povlačenju ruskih snaga iz Sirije ima političku pozadinu. Poznato je kako je početkom ruske vojne intervencije u Siriji cilj Putina bio totalno unuštenje terorističke organizacije Islamske države, a ona još nije uništena. Stoga odluka o povlačenju ruskih snaga dolazi kao pritisak na sirijskog predsjednika Bashar Al Assada da prihvati mirovno rješenje i poštiva dogovore o tranziciji vlasti u Siriji s obzirom da u zadnje vrijeme visoki sirijski dužnosnici o odlasku Assada govore kao o crvenoj crti. Da se radi o političkom pritisku dokazuje i ostanak glavne ruske vojne snage u vojnoj bazi u Latakiji.

>> Pet godina revolucije koja je pošla krivo

Komentara 128

DU
Deleted user
19:20 14.03.2016.

Hvala Putinu sto je razbio koljačku stoku !

Avatar lvan12
lvan12
19:48 14.03.2016.

Zavladalo primirje, pozicija i opozicija su za pregovaračkim stolom, SAA je ponovno na nogama, Omar al-Shishani je mrtav... Dovoljni razlozi. Nama se čini prerano, ali Rus uvijek gleda nekoliko koraka unaprijed ispred ostalih.

LD
lopov drpiga
19:45 14.03.2016.

Rusi su u Siriji obranili milion ipol kršćana. Da nisu intervenirali izbrisala bi ih " umjerena" oporba koji se kriju pod imenima: islamski štit, islamski front, mučenici ovi oni, a svi od reda primjenjuju šerijatsko pravo. Ulaskom RuAF u sukobob najavljeno je da će se zadržati samo nekoliko mjeseci i to su ispoštovali. Učvrstili su Asada i spasili kršćane, preokrenili stanje na terenu. Što se tiče izbjeglica Rusi su intervenirali kada je bilo 10 miliona raseljeno, a sada se pomalo vraćaju. Kamo sreće da su bili odlučniji i u Libiji, a ne dopustiti sarkoziju i hillary da joj unište i fundament...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije