invazija IMIGRANATA

Za luftić od Afrike do Europe platili 4500 kuna

Spanish Civil Guard officers stand under them, during a latest attempt to cross into Spanish territory, between Morocco and Spain's north African enclave of Melilla August 12, 2014. Around 500 people stormed the b
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.08.2014.
u 16:40

- Nikada nećemo odustati! Nemamo što za izgubiti - rekli su za Večernji ilegalci koji su čekali povoljan tren za prijelaz iz Maroka

Od zore do sumraka trajala je invazija 470 afričkih imigranata na španjolsku obalu do koje su u tajnosti pokušali doploviti u 49 gumenih čamaca. Koristeći mirno more i lagani ljetni vjetar, dan ranije je zaustavljeno još 348 očajnih Afrikanaca u bijegu prema boljem životu u Europi.

Strašan pritisak

Policija i Crveni križ zadnji put su toliko posla, u tako kratkom vremenu, imali prije četiri godine. Upozoravaju na strašan imigracijski pritisak s mora.

Stanovnici Nigerije, Nigera, Senegala, Malija, Mauritanije, Maroka i država središnje Afrike putuju do marokanskih luka na sjeveru gdje plaćaju mafijaškim grupama za prijevoz motornim čamcima ili za skrivanje u kamionima s dvostrukim dnom. Za prijeći običnim čamcem 14 kilometara od Maroka do Španjolske, što je ujedno najmanja udaljenost između Afrike i Europe, potrebno je platiti 4.500 kuna dok bolji motorni čamci koštaju 22.500 kuna. Na najjeftinijima na napuhavanje, nazivanim „igračke", jučer su zaustavljeni ilegalci. No većina nesretnika nema dovoljno novca ni za njih pa se odlučuje za preskakanje visokih zidova, opasanih žičanom ogradom u Ceuti i Melilli, španjolskim lukama na sjeveru Afrike. Između 6 i 8 ujutro, do 500 emigranata nasrne na zidove. Uspiju li ih preskočiti nalaze se u Španjolskoj. U slučaju neuspjeha ostaju u Maroku do novog pokušaja.

U prihvatnom centru u Melilli, predviđenom za 480 ilegalaca, nalazi ih se 1.300, a osobe kojima je ugrožen život u matičnim zemljama ne smiju biti vraćene.

„Suočavamo se s velikim pritiskom. Oko 30 tisuća ljudi podsaharske Afrike sprema se na prelazak u Europu", upozorila je u svibnju španjolska policija.

Hitna financijska pomoć

Vlada u Madridu pozvala je Bruxelles na hitnu financijsku pomoć. Mnogi imigranti kada uđu u Španjolsku nastavljaju put u druge zemlje jer nema graničnih kontrola. Kriminalne grupe sposobne su organizirati i 400 kilometara dugo putovanje za došljake iz crne Afrike.

Za lažnu putovnicu traže od 37.500 do 45.000 kuna. Do ondje, pak, mnogi dođu uslugom kriminalnih grupa iz zemalja poput Nigerije. No očaj i siromaštvo tjeraju ih na nadljudske napore. Nekoliko ilegalaca čekajući povoljan trenutak za prelazak iz Tangera u Maroku, reklo je Večernjem listu: „Nikada nećemo odustati! Nemamo što za izgubiti". Jučer je 700 imigranata pokušalo preskočiti "ogradu spasa", uspjelo ih je samo 80.

>>Njemačka je nakon SAD-a država s najvećim brojem doseljenika

>>Na Lampedusi imigranti kao u logoru

>>I ilegalni imigranti sve manje žele u EU zbog krize i nezaposlenosti

Ključne riječi

Komentara 10

BF
bf2
17:24 13.08.2014.

uistinu tužne sudbine,ali nova seoba naroda u Europu nije rješenje. Velika većina muslimanskih imigranata,čak i njihovih potomaka iz 3 ili 4 generacije se odbija prilagoditi društvu zemlje domaćina i zloupotrebljavaju europske vrijednosti. Takvim ponašanjem postaju teret,a i sigurnosni problem,kao što se jasno može vidjeti iz nereda koji svako malo izbiju u većim gradovima zapadne Europe.

Avatar garestrasni
garestrasni
18:02 13.08.2014.

bojniče, s oproštenjem pričaš gluposti, očito bi im dolje bilo bolje da su još kolonije

XA
xaron
19:53 13.08.2014.

U Libiji na prelazak u Italiju čeka oko 400 000 stanovnika Afrike i Azije. Prije će svi oni posrijedi od gladi u Libiji nego se vratiti u svoji državu. Situacija u Grckoj je bolja mego u Italiji ali gora nego u Španiji . Europa nemože izdržati toliki pritisak, ma šta to političari govorili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije