Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene

Novo zabrinjavajuće otkriće: Europa se posljednjih 30 godina zagrijava brže od svih kontinenata

Suša u Austriji
Foto: REUTERS
1/5
03.11.2022.
u 08:49

Globalna temperatura već je porasla oko 1,2 stupnja od industrijske revolucije, a znanstvenici su upozorili da bi se ta temperatura trebala ograničiti na samo 1,5 stupnjeva kako bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize.

Kako se klimatska kriza ubrzava, Europa se zagrijava brže od bilo kojeg drugog kontinenta, navodi se u novom izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u Europi.

Izvješće WMO-a objavljeno je uoči međunarodnog summita UN-a u Egiptu o klimi i jedno je u nizu izvješća u proteklih nekoliko tjedana koje pokazuju kako svijet zaostaje za svojim klimatskim ciljevima. Ne samo da zemlje propuštaju cilj u svojim naporima da smanje emisije fosilnih goriva koja zagrijavaju planet, već mjerenja pokazuju da temperature već vrtoglavo rastu, piše CNN.

Globalna temperatura već je porasla oko 1,2 stupnja od industrijske revolucije, a znanstvenici su upozorili da bi se ta temperatura trebala ograničiti na samo 1,5 stupnjeva kako bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize.

Neki kontinenti osjećaju taj porast više nego drugi. Izvješće od srijede pokazuje da su se temperature u Europi povećale više nego dvostruko od globalnog prosjeka u proteklih 30 godina – po stopi od oko 0,5 stupnjeva Celzijusa po desetljeću.

Nedavna izvješća pokazuju kako porast temperature u Europi potiče ekstremne vremenske prilike.

Od početka godine do srpnja, broj šumskih požara u EU bio je četiri puta veći od 15-godišnjeg prosjeka. Smrtonosni, rekordni toplinski val u Ujedinjenom Kraljevstvu opteretio je javno zdravstvo i poremetio infrastrukturu. Iznimna suša pogodila je kontinent ovog ljeta, isušivši neke od ekonomski najvažnijih svjetskih rijeka. I ta suša nastupila je nakon nekih od najrazornijih poplava koje je Europa ikada vidjela.

Video - Proglašena prirodna nepogoda zbog suše u Međimurskoj županiji, šteta 150 milijuna kuna.

U 2021. više od bilo je izravnpola milijuna ljudio pogođeno vremenskim događajima potaknutim klimatskim promjenama. Ekstremni vremenski uvjeti uzrokovali su ekonomsku štetu veću od 50 milijardi dolara. A ubrzano zagrijavanje uzrokovalo je da alpski ledenjaci izgube 30 metara u debljini leda od 1997. do 2021., navodi se u izvješću.

"Europa predstavlja živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od utjecaja ekstremnih vremenskih događaja. Ove godine, kao i 2021., veliki dijelovi Europe bili su pogođeni opsežnim toplinskim valovima i sušom, što je potaknulo šumske požare. U 2021. neuobičajene poplave uzrokovale su smrt i razaranje", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas u nastavku izvješća. 

Ubrzano zagrijavanje uzrokovalo je gubitak leda na alpskim ledenjacima od 1997. do 2021. za 30 metara, navodi se u izvješću. A na Grenlandu, koji je obuhvaćen kontinentalnom analizom WMO-a, kiša je pala prvi put u povijesti 2021. na najvišoj postaji visoko na vrhu ledene ploče – dio trenda otapanja koji je ubrzao porast razine mora.

"Europsko je društvo osjetljivo na klimatske varijabilnosti i promjene, ali Europa je također na čelu međunarodnih napora za ublažavanje klimatskih promjena i razvoj inovativnih rješenja za prilagodbu novoj klimi s kojom će Europljani morati živjeti", navodi u priopćenju Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene programa Copernicus.

Taalas je u svom izvješću rekao da iako je europski tempo smanjenja emisija koje uzrokuju zagrijavanje planeta bio "dobar", njihove ambicije na tom planu "trebale bi se dodatno povećati".

U izvješću se navodi da su se emisije stakleničkih plinova smanjile za 31% između 1990. i 2020. Organizacija ima za cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55% u odnosu na razine iz 1990. do 2030. godine.

“Kako rizici i utjecaj klimatskih promjena postaju sve očitiji u svakodnevnom životu, potreba i apetit za klimatskom inteligencijom rastu, i to s pravom. S ovim izvješćem nastojimo premostiti jaz između podataka i analize kako bismo pružili znanstveno utemeljene, ali dostupne informacije koje su 'priprema za donošenje odluka', u svim sektorima, u svim profesijama,” rekao je Buontempo.

Komentara 1

DU
Deleted user
23:30 09.11.2022.

To je zato što Europa prednjači u korištenju alternativnih izvora energije. Korelacija koja se vidi iz aviona. Očito alternativni izvori energije uzrokuju globalno zatopljenje. Što mi više prelazimo na alternativne izvore energije, koristimo električne automobile, to se Zemlja brže grije. To samo ovim ravnozemljašima iz COP27 nije jasno. Sva sreća da HDZovi kadrovi iz zone vjetroelektrana Pađeni mažnjavaju novac, pa su spriječili da Hrvatska još više utječe na globalno zagrijavanje. Još ćemo im spomenike dizati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije