ZOVITE GA TED

Ted Turner u Timeu: 'Možda vas opet kupim!'

14.11.2008.
u 14:40

Legendarni Ted Turner nikad se nije ustezao u intervjuima, što mu je donijelo nadimak "Mouth of the South" – "(lajava) usta juga", jer je odrastao u Georgiji.

Ne može se poreći da je njegov život bio iznimno zanimljiv: sa 24 godine, nakon očeva samoubojstva, uspješno je preuzeo obiteljsku tvrtku za oglašavanje jumbo-plakatima; bio je i sportaš te osvojio najstariji svjetski trofej (jedriličarski America's Cup); osnovao je kablovsku TV-mrežu CNN i prodao je Time-Warneru; u jednom trenutku bio je i vlasnik slavnog hollywoodskog studija MGM; ženio se nekoliko puta (treća supruga s kojom je u braku bio deset godina bila je Jane Fonda) i ima petoro djece, a zasad je najveći pojedinačni vlasnik nekretnina u SAD-u.

Njegovi rančevi protežu se na 8000 četvornih kilometara, a stalno dokupljuje novu zemlju i pokušava u ekološko-poslovnom projektu vratiti u modu konzumaciju izvornoga američkog mesa – bizona – umjesto umjetno uzgojene govedine; u tu svrhu skupio je najveće postojeće krdo bizona koje broji 50.000 grla i osnovao lanac restorana koji nude bizonsko meso "Ted's Montana Grill".

CNN, svoje "čedo" po kojem je najpoznatiji, gledao je kako se uspinje i pada. Kad je počeo drugi irački rat, Ted Turner bio je užasnut činjenicom što ta mreža nema dopisnike u Bagdadu pa se ponudio – iako više nije imao udjela u njoj – da "za dobra stara vremena" sam ode u Irak izvještavati, riječima "ja sam se već naživio i nije šteta ako poginem!"

Taj iznimno zanimljivi čovjek objavio je nedavno novu autobiografiju "Call me Ted" ("Zovite me Ted") i, kako i priliči nekome s nadimkom "južnjački lajavac" nije se nimalo ustezao iznijeti brojne zanimljive detalje, ne samo o braku s Jane Fondom nego i o svojim poslovnim potezima. Sve kritike te knjige ističu kako je izvanredno opisana povijest stvaranja Turneovih poslovnih carstava.

U povodu objave te knjige, Turner je dao veliki intervju magazinu Time, perjanici Time Warnera čiji je najveći dioničar svojedobno bio on (milijarde dolara kojima je kupljen CNN isplaćene su mu u dionicama), ali je njegov novac ispario nakon katastrofalnog "spajanja stoljeća" s AOL-om.

Turner se, pored rančeva, bavi ekološki prihvatljivim "čistim" izvorima energije i njihovim razvojem i u intervjuu je najavio da bi mogao, ako opet priskrbi nekoliko milijardi dolara, opet "zagristi" na Time Warner, koji će biti jeftiniji zbog recesije.
- Mogao bih opet kupiti Time jer će do tad valjda već pasti na dva dolara po dionici. Kad sam ja otišao iz tvrtke, vrijednost dionice bila je osamnaest dolara.
(Na dan kad je Tuner dao intervju, u srijedu, vrijednost dionice Time Warnera na newyorškoj burzi po zaključenju trgovanja iznosila je 8.61 dolar.)

No, za sunovrat vrijednosti Turner priznaje da je i sam barem djelomično kriv jer nije dovoljno inzistirao da Time Warner pregleda poslovne knjige AOL-a prije pristanka na spajanje:
-Frizirali su nam knjige. Naravno, obavili smo samo jedan dan "due dillegencea", ali za to nisam ja bio kriv.
("Due dilligence" je procjena stvarne vrijednosti aktive neke tvrtke prije spajanja.)

Jedan od najlošijih poslovnih poteza za koje Turner okrivljuje novu upravu Time Warnera bio je što su jednostavno zatvorili CNNfn, TV-mrežu za financijske vijesti koju je CNN pokrenuo kao odvojak - a da nisu ni potražili kupca.
Zatvorili su je, a da uopće nisu nazvali Ruperta Murdocha. On bi je kupio za 200-300 milijuna dolara, nedavno mi je rekao za ručkom.

Upravo taj ručak sa svojim najvećim konkurentom (čovjekom kojeg je svojedobno nazivao "smećem", "šrot-majstorom", "ljigavim likom" i "najopasnijim čovjekom na svijetu") Turner je istaknuo kao primjer koliko se stvari mmogu promijeniti, zbog čega on i razmišlja da ponovno uđe u Time Warner:
- Ako sam se s Murdochom mogao pomiriti, mogu se pomiriti i s Timeom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?