RIJEČ - DVIJE

Tko će taj silni sveučilišni novac potrošiti

12.12.2008.
u 16:44

Hrvatska će ipak biti zemlja znanja! Na tom putu ne smije je zaustaviti ni kriza ni recesija. Evo i proračun Sveučilišta u Zagrebu nije ništa manji nego lani!

Dobit će oko 1,3 milijarde kuna. I nema veze što će više od 85 posto tog novca otići na plaće nastavnika. Treba razmišljati pozitivno i naglasiti da će “znatnih” 15 posto, iliti nešto više od 200 milijuna kuna, ostati fakultetima za razvoj, održavanje zgrada, nove programe...

A kada se zna da proračun neće biti manji, mogla bi napokon procvjetati i međunarodna razmjena studenata na fakultetima. Sada nam u naš bijeli Zagreb grad dolaze tek studenti koji žele naučiti hrvatski jezik. Nešto malo stigne ih i na medicinu i ekonomiju, na jedina dva zagrebačka fakulteta koji imaju programe na engleskom jeziku.

Svi ostali fakulteti takve studije samo obećavaju. I to već dvije godine. No sada im je, kada se zna da će Sveučilište imati 15 posto proračunskog novca za podjelu, odzvonilo. I više nijedan dekan nema alibi za to da ne organizira studijski program na engleskom jeziku.

Dapače, moglo bi im se lako dogoditi da sav taj silni proračunski novac ne uspiju potrošiti. Šala mala! Uvijek mogu obojiti koji zid, podmiriti neplaćene režije ili možda kupiti koji stolac da im studenti u predavaonicama ne sjede na podu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?