13.07.2012. u 12:00

U Srbiji je možda pet do 12 da se stanje sredi i da, dok svi gledaju u Kosovo, na sjeveru ne dođe do pucanja veze i razvod ne zatraži i Vojvodina

Naš susret nema nikakvo povijesno značenje, ali može pomoći da se u budućnosti naprave puno značajniji koraci”, naoko je skromno komentirao Boris Tadić svoje rukovanje s Hashimom Thaqijem u Dubrovniku.

Rukovanje koje je postalo vijest dana, baš kao što je to Tadić morao i očekivati, a možda i proračunati. Iako je, realno, Tadić u pravu, povijesno značenje ne može imati gesta bivšeg predsjednika države i neuspješnog mandatara vlade, a do kraja godine možda i bivšeg lidera Demokratske stranke.

U Srbiji se, možda, ipak ovih dana dogodio povijesni zaokret, ali glavni je akter Tomislav Nikolić koji je Srbima jasno rekao kako srbijanski predsjednik više nikad neće biti predsjednik i u Prištini. Kosova, dakle, više nema, rekao je sugrađanima Toma Grobar iako ustav Republike Srbije u preambuli kaže: “...polazeći i od toga da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio teritorija Srbije”, pa naređuje “svim državnim organima” da interese Srbije zastupaju i na Kosovu, u svim unutarnjim i vanjskim odnosima.

Ako predsjednik Nikolić kaže da nikad u Prištini neće biti predsjednik, onda to može značiti samo da, za razliku od ustava, Nikolić govori o stvarnosti. Jer, Kosovo je praktično već priznata država, s nekoliko zemalja koje to nisu učinile iz vlastitih interesa i sličnih problema. Srbima je ponuđena utješna nagrada, u istoj Nikolićevoj rečenici najavljena je mogućnost podjele nekadašnje srbijanske pokrajine. Koliko je podjela u ovom trenutku realna opcija?

Čini se da o tome ipak nema govora, američki predstavnici inzistiraju na tome da podjela Kosova nije rješenje, a i iz Nikolićeva ureda tvrde da srbijanski predsjednik nije govorio o podjeli. U ovom trenutku je tako, a hoće li podjela koju, zanimljivo je, savjetuju bivši diplomati najvažnijih sila, američki Montgomery i britanski Roberts, ipak jednom doći na stol, možda ovisi i o razvoju odnosa u prašumi u BiH. Geopolitičarima je pak podjela Kosova mogla opet raspaliti maštu o tome tko bi se sve i na koju stranu mogao odseliti zajedno sa svojim teritorijem. Sjever Kosova Srbiji, većinski albanske općine na jugu Srbije Kosovu, zapad Makedonije Albancima, Hercegovina Hrvatskoj, Republika Srpska Srbiji...

Jedino možda mali problem predstavljaju Bošnjaci, ali možda bi oni mogli napraviti most do Turske, ionako turski premijer Erdogan sad govori kako mu je Alija Izetbegović ostavio Bosnu u amanet, a o naslijeđu se valja brinuti. A onda bi na red mogao doći ostatak Europe, koja ionako uvijek kasni za Balkanom, njima je, eto, još dva desetljeća nakon nas bilo dobro, ali mogli bi i oni koju neraskidivu vezu krvi i tla riješiti mostovima i vijaduktima, ako već ne ide prekrajanjem granica. Kao da zaista gradimo tisućgodišnja carstva jer povijest će, eto, malo zastati u svom hodu baš kad je na redu naš naraštaj.

Sve te igre i premještaji mogli bi biti i zabavni, pod uvjetom da se odvajanja i pripajanja odigraju bez rata, da razvod ne znači da ženu ustrijeliš, nego da joj daš pola imovine. U Srbiji, primjerice, možda je pet do 12 da se stanje sredi i da, dok svi gledaju u Kosovo, na sjeveru ne dođe do pucanja veze i razvod još ove godine ne zatraži i Vojvodina.

Ključne riječi

Komentara 45

ĆA
ćaćaća
12:22 13.07.2012.

još vojvodina i svi na svome...

MG
mgodek2
12:31 13.07.2012.

Jedino razumno rješenje je da se Kosovo podijeli, da sjeverni dio pripadne Srbiji, a južni Albaniji (jer čemu dvije albanske države?). Isto tako bi Republiku Srpsku trebalo pripojiti Srbiji, a ostalu Bosnu i Hercegovinu uvesti kroz konfederaciju u RH. Moždaa sve ovo i nije pravedno, ali bi to bila nužnost, jer ovo sadašnje stanje doista nema smisla i predstavlja pravo mrcvarenje naroda na tim prostorima.

DU
Deleted user
12:16 13.07.2012.

Toma Nikolić je napravio nevjerojatni čistac u odnosima Srbije i Hrvatske i na tome vječno zahvalni... Prekinuo je neviđeno slizavanje po sistemu 69 između Pusić i Tadić, pa onda te kalemegdanske žurke Tadića i Josipovića i hvalisanja Mikija Manojlovića kako su masoni sredili otopljavanje ZG-BG. Bilo to već neukusno gledati, te buddy buddy epizode tapšanja po ramenima - a u zbilji neće dati ni podatke o poginulim i nestalim, što ne spada u domenu živih nego Crvenog Križa. Tako da je Toma kao lik koji je izronio iz one trogloditske epizode kad je ravnogorski ustoličen na Romaniji - kao da je naručen od strane branitelja i domoljubno nastrojenih Hrvata. Nema tu pretvaranja, što na umu to na drumu i sad slijedi žal Vesne Pusić i Josipovića za Tadićem. Kojem su naposljetku toliko pomogli i da napusti stranački tron jer nakon rukovanja s Thaqijem, lakše će ga strmeknuti i sa stranačke funkcije u DS, zar ne? Toliko pozitivnog da mi suze na oči krenule...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?