Što čeka Rudića?

U Brazilu se malo trenira, a publika je bogata elita

Ratko Rudić (1)
Igor Kralj/Pixsell
13.11.2013.
u 23:48

– Brazilci se na Igrama žele pokazati u najboljem mogućem svjetlu u svim sportovima, pa tako i u vaterpolu. No, medalju ne spominju, možda je sanjaju – napomenuo je Ratko.

– Sve smo dogovorili, ugovor ćemo potpisati u četvrtak, i to u dvorani Brazilskog olimpijskog odbora. Naravno, Brazil ću voditi do Olimpijskih igara u Riju 2016. godine koje su i cilj mojeg angažiranja – zborio je Ratko Rudić, nakon što je u utorak navečer dogovorio dvoipolgodišnju suradnju s čelnicima Brazilskog vaterpolskog saveza.

Novac nije problem

Pred najtrofejnijim vaterpolskim izbornikom novi je izazov. Nakon SFRJ, Italije, SAD-a i Hrvatske, Brazil će mu biti peta reprezentacija koju će voditi. Na prvi pogled cilj nije isti (Brazil ipak nije u svjetskom vaterpolskom vrhu), ali zapravo jest onaj stari: postići maksimum u danim okolnostima.

– Brazilci se na Igrama žele pokazati u najboljem mogućem svjetlu u svim sportovima, pa tako i u vaterpolu. No, medalju ne spominju, možda je sanjaju – napomenuo je Ratko.

Rudić neće biti prvi Hrvat na brazilskoj klupi, prije njega tu je čast u četverogodišnjem mandatu imao Splićanin Goran Sablić Pele. Vodio je Brazil do 2012., a u veljači ove godine preuzeo je reprezentaciju Meksika (prije toga trenirao je i selekcije Kuvajta, Irana i Japana).

– Brazilska je vrsta u ovom trenutku po snazi objektivno između 15. i 20. mjesta na svijetu. No, s Rudićem će dobiti puno, Ratko će sigurno podići Brazilce, e sad koliko – vidjet ćemo. To će ovisiti i o tome koliko će kvalitetnih igrača čelni ljudi Saveza pridobiti da zaigraju za Brazil. No, novac ne bi smio biti problem – smatra Sablić.

Spominje se budžet od 18 milijuna dolara, koji je u Brazil već privukao igrače brazilskih korijena Tonyja Azeveda i Felipea Perronea, ali i našeg Josipa Vrlića. No, Rudić je oprezan.

– Nije to još riješeno, s tim a i drugim igračima tek će se pregovarati – ističe.

U Brazilu je radio i Dragan Matutinović, koji je uvjeren da će Rudić napraviti dobar posao te da će ga Brazilci paziti kao malo vode na dlanu.

Matuta: Potencijal je velik

– U Brazilu je vaterpolo sport za elitu, za one koji plaćaju skupu članarinu u klubovima. Trenira se malo, ali Ratko će sigurno sve to podići na višu razinu. Potencijal je velik – kaže Matuta, i sam izbornik koji je vodio više reprezentacija.

U našem savezu nisu iznenađeni Rudićevim novim angažmanom. Perica Bukić želio je istaknuti:

– Uime HVS-a i osobno želim zahvaliti Rudiću na svemu što je napravio za hrvatski vaterpolo u posljednja dva olimpijska ciklusa. Premda smo nakon OI u Londonu zajednički isplanirali njegovo povlačenje s klupe te početak novog poglavlja na dužnosti sportskog direktora HVS-a, iznimno zanimljiva ponuda Brazilskog saveza u njemu je probudila novu želju za dokazivanjem! Jedino što mogu poželjeti Ratku je puno sreće na novoj dužnosti, uz želju da se vidimo u finalu OI u Riju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?