U Oštricama pokopan velikan naive Ivan Rabuzin

22.12.2008.
u 19:16

Na Rabuzinovim djelima gotovo i nema ljudi, i tek je pokoja kućica, kao da nam je želio reći da smo ovdje tek kratko vrijeme, a pred nama je plavetnilo i sunce. Poruka je njegovih djela da razmišljamo o životu i prolaznosti ovom zemljom.

Potraga za ljepotom
Tim se riječima od velikana hrvatske naive i umjetnika svjetskoga glasa Ivana Rabuzina danas na groblju u Oštricama pored Novoga Marofa oprostio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Rabuzin je preminuo u petak u 87. godini u varaždinskoj Općoj bolnici nakon duge bolesti. Danas su ga na vječni počinak ispratili brojni mještani njegova rodnoga Ključa, prijatelji, obitelj, političari te kulturni i društveni djelatnici. Među njima bio je i član Međunarodnog olimpijskog odbora i redatelj, dugogodišnji Rabuzinov prijatelj i kum Antun Vrdoljak.

– Neprocjenjiva je vrijednost njegova slikarstva. Bio je dobar čovjek i od njega ste mogli čuti uvijek samo dobru vijest. Želio je dobro svuda oko sebe i njegove su slike odraz onoga što je on zapravo bio, njegova svijeta i potrage za ljepotom – rekao je Vrdoljak.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan istaknuo je pak da je Rabuzin svojim radom napravio sve da veliko hrvatsko čudo, a to je naiva, dobije svoje mjesto u svjetskom slikarstvu.

Veliki čovjek i humanist
– Bio je veliki čovjek i humanist, a svojim je darovnicama muzejima i galerijama omogućio da hrvatska baština ostane sačuvana – rekao je Šestan. Akademik Tonko Maroević napomenuo je da je Rabuzin u ostavštinu dao najbolji dio sebe, svoje viđenje zavičaja i svjetlosti, a svijetom je pronio dobar glas hrvatskog slikarstva.

– Malo tko je poput njega prostoru mogao dati življenje – rekao je Maroević.

Prije pogreba, u OŠ Novi Marof održana je i komemoracija.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?