Svečano je bilo u Varaždinu. Kako i ne bi, kad su se unatoč valu
recesije otvarale tvornice! Središnji događaj bio je
otvorenje nove tvornice za proizvodnju paniranih i pečenih proizvoda od
mesa peradi Industrije mesa Koka, najvažnije članice Poslovnog sustava
Vindija.
Sto radnih mjesta
Novu tvornicu, u kojoj će se proizvoditi nove palete proizvoda marke
Cekin i Vindon, smještenu u Kokinu kompleksu na rubnom
području Varaždina, otvorili su potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec
i potpredsjednik Sabora RH Josip Friščić. Riječ je o
tvorničkom kompleksu koji se prostire na 2500 četvornih metara, a
investicija je vrijedna 137 milijuna kuna. Kako kažu u Vindiji, gotovo
70 posto ulaganja išlo je u tehnološku opremu i
energetiku.
– Zaposleno je 100 novih djelatnika. I prije ove tvornice 90
posto Kokinih proizvoda izvozilo se, najviše na zahtjevno
tržište Europske unije. Ovom investicijom povećat ćemo Kokin
izvoz za još 50 posto – rekao je prilikom
otvorenja Dragutin Drk, generalni direktor Vindije.
Direktor Koke Nenad Klepać dodao je da Koka čini gotovo polovicu
ukupnog hrvatskog izvoza mesa, što omogućuje više
od 1700 radnika na više od 30 proizvodnih lokacija.
Regionalni primat
U nepuna četiri mjeseca Vindija je tako otvorila još jedan
svoj pogon u Varaždinu (u siječnju je otvorena Vindija Vivis, za
proizvodnju mlijeka i sokova). Kad se tome pridoda širenje
proizvodnje na BiH, Srbiju i Makedoniju, jasno je da Vindija
“puca” na vodeću poziciju u regiji u prehrambenoj
industriji. Prema najavama direktora Dragutina Drka, za tjedan dana
otvara se nova tvornica za preradu mesa peradi u Plandištu,
te 1. srpnja tvornica stočne hrane u Valjevu, obje u Srbiji.
DAN VELIKIH OTVARANJA