30.12.2010. u 12:00

Politički moral pokazala je i na škveru, Sanaderu, “srpskoj autonomiji”, pa i prema Jadranki Kosor

Unatoč žestokoj konkurenciji velikog broja Hrvatina od kojih nigdje ni glasa, Vesna Pusić prva je relevantna hrvatska političarka koja bez zadrške, jasno i pošteno brani interese Hrvata u BiH! Kao istinska ministrica vanjskih poslova umjesto formalnoga Gordana Jandrokovića koji položajem Hrvata u BiH “nije u potpunosti zadovoljan” i rješenje vidi u unutarnjem dogovoru u BiH, a glede teritorijalnog preustroja zauzima se za rješenja koja će Hrvatima u BiH “osigurati ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda”. S obzirom na takav diplomatsko-štreberski i ziheraški gard u okolnostima straha od reakcija iz EU, a nezainteresiranosti ostatka politike ili ustrajne nesnošljivosti spram tog dijela hrvatskog bića, do senzacionalnog istupa Vesne Pusić u trećem Dnevniku HTV-a u ponedjeljak hrvatske politike prema BiH nije bilo osim za domaće izborne potrebe.

Što god se tamo događalo, ovdašnji političari zaključili bi kako je najbolje u to se ne petljati pa je to kulminiralo nespretnom isprikom predsjednika Ive Josipovića u Sarajevu. No i on je potonjim posjetima i izjavama omekšao kritike i iskazao razumijevanje za probleme Hrvata u BiH koje je napustila matica. Zaključujući kako je Daytonski sporazum postao neupotrebljiv, da je Republika Srpska politička činjenica, a Hrvati u BiH najugroženiji narod, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU zauzela se i za hrvatski entitet u BiH. Za Željka Komšića, prema kojem gaji simpatije, rekla je da je nametnut Hrvatima zbog rupe u zakonu. Za nju hrvatski član Predsjedništva BiH mora imati većinsku podršku Hrvata u BiH. Politički razumno, jasno i pošteno. A to nije prvi put. Podsjetimo da se i ljetos baš ona suprotstavila dogovoru HDZ-a s Miloradom Pupovcem pa je u zadnji tren spriječeno da srpska manjina u istočnoj Slavoniji dobije posebnu teritorijalnu jedinicu kao ustavnu činjenicu. Opet, pokraj svih Hrvatina kojima je davanje bilo kakvih ustupaka Srbima trn u oku, našla se baš ona da spašava “čast desnice”.

Kao čelnica projekta ulaska Hrvatske u EU, pak, suprotstavila se populističkoj eurofobiji Vojka Obersnela hranjenoj na očaju škverana, a Vladino davanje jamstva 3. maju nazvala je “zločinom prema Hrvatskoj, ali i prema 3. maju” jer su vlasti bježale od restrukturiranja.

Vesna Pusić bila je svoja i kad je kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU jedina došla na sastanak s Jadrankom Kosor. I djelima dokazuje kako joj je ulazak Hrvatske u EU ispred osobnih i stranačkih interesa. Svoj politički moral pokazala je i nedavno u intervju Jutarnjem listu kad je govoreći o slučaju Sanader rekla “jako se moramo čuvati toga da unaprijed tvrdimo da je kriv” te da je za kolektivno ozdravljenje ključno “da se striktno poštuje procedura”. Od svih koji su nekoć bili bliski Sanaderu, baš se ona našla da “brani” prava svog nekoć političkog neprijatelja. Pošteno i razumno i opet u interesu europske Hrvatske. U tom istom intervjuu dopredsjednica HNS-a, za razliku od svih ostalih oporbenih kolega u koaliciji Kukuriku i izvan nje, smogla je snage reći kako ovo što se sada događa “nije, na žalost, samo problem HDZ-a”.

Odala je i priznanje premijerki što je “otvorila prostor Državnom odvjetništvu”, a pubertetskim “muškim” prepucavanjima koji trenutačno dominiraju suprotstavila je svoj zaključak: “... možemo se ‘momački’ stranački nadmetati, ali to je jako važan korak. Gledano s pozicije interesa zemlje, hvala Bogu da se to dogodilo jer se nakon Sanadera mogao dogoditi nastavak Sanadera”. U zemlji kleptokracije, kakvom se Hrvatska pokazala ove godine, u sljedećoj bi svekoliki moral, pa i politički, trebao biti na cijeni. Osobito u traženju “trećeg puta” kojim je možda Vesna Pusić zagazila još u predsjedničkoj kampanji, kad nam se predstavila nova, ne samo politički svježa i pristupačna.

Ključne riječi

Komentara 103

OB
-obrisani-
16:01 30.12.2010.

Stariji sam HRVAT,od prvog dana formiranja ADZea....sam govorio svojim mjestanima,GOTOVI SMO!!!! I na zalost sad mi mnoge tzv velike rvatine iz mog mjesta skidaju kapu na odlicnoj prognozi. Novinar je napisal sijajan komentar a sto je jos vaznije:ISTINIT!!!!

OB
-obrisani-
15:28 30.12.2010.

\"morao bi se sjećati Pušićkine veleizdajničke, lažne optužbe, izrečene u saboru, kako je Hrvatska bila agresor u BiH\" --- \"Znamo mi gdje je granica drevne hrvatske države. Neće ona vječno biti na Uni.\" HDZ-ove predizborne izjave iz 1990.

BA
BabaGana
18:04 30.12.2010.

Za Boga miloga i naivnoga...! Nakon prolivenih tona tinte kojima je Vesnica ispisivala potrebu ne mijesanja u poslove i unutarnje probleme BiH, sada je \'promijenila smjer\'? To je samo i isključivo zato jer mora imati barem nekakve opozijske adute u rukama a budući takvih ne može imati u bezizglednom ekonomskom položaju ove države traži ih u demagogiji za naivne. Sve je to samo repeticija Sanaderova govora na rivi i podrške koju je dao Gotovini da bi ga nakon mjesec dva počeo loviti kao kriminalca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?