GOSPODARSKA KOMORA

Vidošević smanjuje komorski doprinos i zamrzava plaće radnika

09.12.2008.
u 13:26

Doprinosi članica Hrvatske gospodarske komore u 2009. godini bit će smanjeni za 25 posto - obznanio je na Skupštini Hrvatske gospodarske komore njezin čelnik Nadan Vidošević, ističući kako je to u cilju prilagodbe nadolazećoj ekonomskoj situaciji te u svrhu olakšavanja financijskog poslovanja, kao i ukupne likvidnosti članica u idućoj godini.

Je li se na 25 posto niže komorske doprinose Vidošević odlučio i zbog nedavnih pritisaka HUP-a te izjava ministra financija Ivana Šukera, koji je isprovociran navodnim "bogatim" božićnim domjenkom HGK, izjavio kako i Vlada podržava HUP jer je “lako dijeliti skupe darove kad se naplaćuje članarina od poduzetnika koji se muče ostvariti prihod”, nije objasnio.

Bilo mu je, tvrdi, zaista žao što se zbog jednoga zločestog novinarskog teksta Šuker naljutio, što će mu i reći kad za to bude imao prigodu. No treba, kazao je, poštovati sebe i svoj rad - on je na domjenku dao hrvatski proizvod koji je izraz hrvatske uspješnosti, mirovinske i zdravstvene reforme, ma kakva ona bila, u Gavriloviću, Podravci... - te i drugi moraju shvatiti tu poruku, smatra Vidošević.

Ipak, nije mu ostao dužan s izjavom kako bi naše majke bile najbolji ministri financija jer su se oduvijek rukovodile logikom da "gaće mogu biti i pokrpane, ali će svaku lipu izdvojiti da dijete uči". Komora je, skupa ili ne, apsolutno isplatila tu priču, objašnjava.

U posljednje četiri godine od komorskih se doprinosa dobila milijarda kuna i dok je on sa svojim suradnicima, članovima Komore, otvarao stotine tisuća radnih mjesta, drugi su radi maksimiziranja dobiti stranog kapitala otpuštali tisuće hrvatskih visokoobrazovanih radnika.

Smanjenjem doprinosa HGK će, kazao je, u proračun dobiti 3 milijuna eura manje. Komora će i dalje jačati svoju poziciju u Bruxellesu i regiji i na tome se neće štedjeti, no da bi se sačuvala baš sva radna mjesta u HGK, u idućoj će se godini zamrznuti plaće njezinih zaposlenika i svi ostali troškovi svest će se na minimum, kazao je Vidošević.

Želite prijaviti greške?