Poglavlja

12. Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika

'03.10.2010, Zagreb - Na trznici Dolac je zadnji dan da se smije prodavati domaci sir i vrhnje.  Photo: Sinisa Kanizaj/PIXSELL'
'Sinisa Kanizaj/PIXSELL'
15.06.2011.
u 13:57

Svi proizvodi na hrvatskom tržištu morat će udovoljavati visokim europskim standardima sigurnosti hrane

Uz osiguranje visoke zaštite zdravlja i potrošača, jedan je od glavnih ciljeva ove politike i zaštita zdravlja i dobrobiti životinja te zdravlja bilja. Posebno su važni sigurnost hrane, pravila higijene za proizvodnju hrane i detaljna veterinarska pravila.

• Tradicionalni proizvodi poput sira i vrhnja i dalje će se moći proizvoditi. U proizvodnji i prodaji takvih namirnica morat će se poštovati higijenski uvjeti, što će pridonijeti većoj kvaliteti i sigurnosti.

• Svi proizvodi na hrvatskom tržištu morat će udovoljavati visokim europskim standardima sigurnosti hrane.

• U području veterinarstva unaprijedit će se uzgoj životinja na farmama, kao i sustav označavanja životinja; tako će se smanjiti trgovina životinjama „na crno“, bez veterinarske kontrole.

Hrvatskoj je na njezin zahtjev odobreno zadržavanje kaveza za kokoši nesilice koji nisu u skladu s propisima EU do najdulje 12 mjeseci nakon pristupanja; rad objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (u sektoru mesa, mlijeka i ribe) koji nisu usklađeni s europskim standardima do 31. prosinca 2015.; uspostava, po pristupanju Uniji, posebnog režima prolaska kroz tzv. neumski koridor pošiljki proizvoda životinjskog podrijetla koje podliježu propisima Unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije