Poglavlja

13. Ribarstvo: povoljniji uvjeti poslovanja za hrvatske ribare

'za pokrij....08.12.2009 rijeka....po jakom jugu i kisi ribari sa ribarskog broda srdela rasporedjuju ulov plave ribe po kasetama. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
15.06.2011.
u 14:01

Hrvatska je u prijelaznom razdoblju dobila pogodniji režim korištenja koće

Cilj je zajedničke ribarstvene politike EU osigurati održivo iskorištavanje bogatstava mora, uz očuvanje obalnih i otočnih zajednica ovisnih o ribarstvu. Ona obuhvaća iskorištavanje i upravljanje ribljim bogatstvima, uređenje tržišta proizvodima ribarstva, nadzora i kontrole, kao i međunarodnu suradnju u ribarstvu.

• Članstvom ćemo dobiti izravan pristup jedinstvenom tržištu Europske unije, najvećem svjetskom uvozniku ribarskih proizvoda, a zbog izravnog plasmana hrvatskog ulova, proizvoda uzgoja i prerade hrvatski će ribari poslovati po mnogo povoljnijim uvjetima nego danas.

• Korištenje novčanih sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo te bolja organizacija ovog sektora (objedinjavanjem ponude) omogućit će bolju uključenost hrvatskog ribarstva u europsko tržište i bolji život za naše ribare.

• Hrvatska će nakon 2014. ravnopravno sudjelovati u raspodjeli sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo pa će ribari, uzgajivači ribe, riboprerađivači te obalne i otočne zajednice moći modernizirati proizvodnju, jačati infrastrukturu te smanjivati negativan utjecaj na okoliš.

Hrvatska je u prijelaznom razdoblju dobila pogodniji režim korištenja koće. Dok se u EU koće mogu koristiti samo na udaljenosti većoj od tri nautičke milje od obale ako je dubina manja od 50 metara, na sjevernom Jadranu, kod Istre i u dijelu Kvarnera na toj dubini omogućeno je korištenje koće na udaljenosti od 1,5 nautičkih milja. Osim toga, hrvatski će ribari brodovima manjima od 15 metara moći u prijelaznom razdoblju duž cijele obale nastaviti koristiti koću kao i dosad, na udaljenosti od jedne nautičke milje. Taj režim moći ćemo i trajno zadržati ako izradimo odgovarajuće planove upravljanja, a odobri ih Europska komisija.

Hrvatski ribari moći će zadržati i većinu ostalih tradicionalnih ribolovnih alata ako i za njih izradimo odgovarajuće planove upravljanja, a odobri ih EK. Hrvatska je također dobila prijelazno razdoblje za zadržavanje malog ribolova za osobne potrebe uz uvjet njegova postupnog usmjeravanja u druge kategorije ribolova.

Hrvatskim otocima Mljetu, Visu, Dugom otoku i Lastovu zbog povećanih troškova proizvodnje i udaljenosti odobrena je viša stopa sufinanciranja. To znači da će u dijelu javnih sredstava kojima se sufinanciraju projekti na tim otocima Europski fond za ribarstvo sudjelovati sa 85 %, a u ostalim državama EU sudjeluje sa 75 % sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije