poglavlja

15. Energetika: Borba protiv klimatskih promjena

\'struja\'
Arhiva VL
15.06.2011.
u 21:27

Liberalizacijom hrvatskog tržišta električne energije i plina doći će do porasta konkurencije, što bi za građane trebalo značiti raspoloživost energije po najnižim konkurentnim cijenama i mogući pad cijena.

Glavne smjernice u području energetike orijentirane su na povećanje energetske sigurnosti Unije te održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena i emisije stakleničkih plinova, uz djelotvorno korištenje energije i usmjerenost na obnovljive izvore energije, kao i promicanje istraživanja i razvoja u energetici.

• Liberalizacijom i integracijom hrvatskog tržišta električne energije i plina u unutarnje energetsko tržište Unije doći će do porasta konkurencije u tom sektoru, što bi za građane trebalo značiti raspoloživost energije po najnižim konkurentnim cijenama i mogući pad cijena.

• Učinkovito korištenje energije, korištenje obnovljivih izvora energije, veća upotreba neutralnih goriva kako bi se smanjila emisija štetnih plinova – sve će se to pozitivno odraziti na život hrvatskih građana, a osobito na dobrobit generacija koje dolaze.

• Da bi se ostvarili glavni ciljevi EU u području energetike, potrebno je uložiti nemala financijska sredstva, pri čemu znatan dio sredstava dolazi iz europskih izvora: dobar je primjer gradska toplana na biomasu u Pokupskom, sufinancirana iz europskih fondova s oko milijun eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije