Poglavlja

2. Sloboda kretanja radnika: Zaposlenje u EU bez prepreka

'Koprivnica, 26.10.2010 - Od 1. prosinca ove godine 64 radnika tvrtke Bilokalnik Drvo ostaju bez posla. Iz arhive za VL Podravina i Bilogora. Snimio: Marijan Sušenj'
'Marijan Sušenj'
15.06.2011.
u 12:50

Radnik koji se seli u drugu državu članicu ima pravo na socijalno osiguranje i mirovinu

Sloboda kretanja radnika odnosi se na slobodno kretanje te pravo na zapošljavanje i boravak tijekom zaposlenja u nekoj drugoj državi članici Europske unije. Za radnike migrante i članove njihove obitelji ona, među ostalim, obuhvaća područje socijalne sigurnosti (primjerice zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i prava na obiteljska davanja).

• Radnik koji se seli u drugu državu članicu ima pravo na socijalno osiguranje i mirovinu, neovisno o tome je li ga na radno mjesto poslao njegov poslodavac ili je sam odlučio odseliti se u drugu državu članicu.

• Sloboda kretanja radnika omogućit će hrvatskim radnicima da konkuriraju svojim znanjima i sposobnostima na tržištima rada drugih članica Unije.

Hrvatski će se građani moći slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje odluče zadržati postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima najdulje u razdoblju od dvije, pet ili sedam godina. Za one države koje zadrže takva ograničenja, Hrvatska će također moći primijeniti istovrsna ograničenja, pa ni njihovi građani neće moći raditi u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije