poglavlja

22. Regionalna politika i koordinacija strukt. instrumenata

\'za dalmaciju....201009......sibenik odlagaliste otpada bikarac-sibensko kninska zupanija Photo: Hrvoje Jelavic/VLM\'
Hrvoje Jelavić/Pixsell
15.06.2011.
u 22:32

Utvrđene statističke regije ne znače izmjenu teritorijalnog ustroja Hrvatske, već predstavljaju statističku osnovu za korištenje sredstava iz fondova EU za zemlje članice

Više od trećine ukupnog proračuna EU namijenjeno je smanjivanju razlika u razvijenosti država članica i njihovih regija te poticanju razvoja konkurentnosti Europske unije na globalnoj razini. Instrumenti su Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond i Kohezijski fond.

• Utvrđene statističke regije ne znače izmjenu teritorijalnog ustroja Hrvatske, već predstavljaju statističku osnovu za korištenje sredstava iz fondova EU za zemlje članice. Nakon ulaska u EU sve hrvatske regije moći će koristiti ova sredstva.

• Od većih infrastrukturnih projekata financiranih iz programa pretpristupne pomoći Unije trenutačno su u Hrvatskoj u provedbi projekti koji će pridonijeti poboljšanju opskrbe i kvalitete vode (Karlovac, Slavonski Brod, Drniš i Knin), gradnji novih centara za gospodarenje otpadom (Bikarac, Kaštijun, Marišćina) te razvoju željezničke infrastrukture (Vinkovci - Tovarnik, Okučani - Novska, zagrebački Glavni kolodvor).

• Od trenutka članstva u Uniji strateška područja ulaganja iz strukturnih instrumenata bit će ona koja su važna za razvoj hrvatskog gospodarstva i poticanje zapošljavanja, a sukladna su politikama EU. Ona će uključivati područja prometa, zaštite okoliša, energetike, obrazovanja, istraživanja i tehnološkog razvoja, socijalne uključenosti te potporu razvoju poduzetništva i stvaranju regionalnih potencijala za gospodarski razvoj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije