poglavlja

26. Obrazovanje i kultura: studiranje i praksa u EU

fakultet
Goran Stanzl/VLM
16.06.2011.
u 08:35

EU brojnim mehanizmima pridonosi razvoju kvalitetnog obrazovanja i mobilnosti mladih te promiče zajednički europski kulturni prostor.

U području obrazovanja, usavršavanja, mladih, kulture i sporta ovlasti prvenstveno pripadaju državama članicama, što znači da se odluke donose na nacionalnoj razini. EU brojnim mehanizmima pridonosi razvoju kvalitetnog obrazovanja i mobilnosti mladih te promiče zajednički europski kulturni prostor. U provedbi kulturne politike EU poštuje nacionalnu i regionalnu raznolikost kultura država članica.

• Sudjelovanjem Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje, hrvatski državljani mogu boraviti u Europskoj uniji radi studiranja, studijskih posjeta, obavljanja stručne prakse te stručnog usavršavanja i osposobljavanja. Hrvatski državljani moći će studirati na europskim visokim učilištima pod istim uvjetima kao i državljani države članice u kojoj se nalazi sveučilište.

• Kao rezultat sudjelovanja Hrvatske u inicijativi povezivanja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom, kvalifikacije stečene u Hrvatskoj bit će lako prepoznatljive na europskom tržištu rada.

• Hrvatska je postala punopravna korisnica programa Mladi na djelu namijenjenog mladima i organizacijama civilnog društva koje su aktivne u radu s mladima.

• Hrvatska sudjeluje i u programu Kultura 2007.-2013., koji promiče zajednički europski kulturni prostor poticanjem mobilnosti kulturnih djelatnika i međunarodnog predstavljanja kulturno-umjetničkih djela te međukulturalnog dijaloga.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije