MRAČNE LEGENDE

5 najukletijih dvoraca na svijetu: Jedan nam je u susjedstvu, a krije mračne tajne

Njemačka: Dvorac Elz smješten na 70 metara visokim stijenama
Caro / Zensen
20.07.2024.
u 21:24

Izvana izgledaju prekrasno, ali unutar njihovih starih zidina kriju se priče o jezivim ubojstvima

U moru jezivih mjesta diljem svijeta, nalaze se i brojni dvorci. Povezuju se s pričama o okrutnim mučenjima i ubojstvima ljudi čiji nespokojni duhovi i dalje opsjedaju mračne hodnike.

1. Predjamski dvorac (Slovenija)

Najveći špiljski dvorac na svijetu sagrađen je na 123 metra visokoj i oštroj litici ispred jame po kojoj je i dobio ime. Poznat je po legendi o jednom od svojih vlasnika, hrabrom vitezu Erazmu Predjamskom koji je više od godinu dana prkosio opsadi austrijske carske vojske, sve dok ga nije izdao njegov vlastiti sluga.

Dvorac je navodno inspirirao autora serije Igra prijestolja, a poslužio je i za snimanje brojnih igranih i dokumentarnih filmova, kao i za istraživanje paranormalnog jer, kako neki tvrde, može se vidjeti duh neustrašiva viteza kako luta hodnicima dvorca i čeka svoju konačnu osvetu. 

VEZANI ČLANCI: 

2. Dvorac Fraser (Škotska)

Gradnja peterokatnog dvorca započela je 1575. godine, a trajala je sve do 1636. godine. Prema arheološkim dokazima, četverokutna kula unutar konstrukcije nastala je nešto ranije, oko 1400. ili 1500. godine. Legenda kaže da je u ovom dvorcu svoju tragičnu sudbinu dočekala mlada princeza. Okrutno je ubijena u snu, a potom je njezino tijelo bilo povlačeno po stubama. Krvave tragove na stubama njezini ubojice nikako nisu uspjeli oprati pa su odlučili stubište prekriti drvenom podlogom. Navodno se noću može čuti princezin vrisak.

3. Dvorac Eltz (Njemačka)

Tijekom skoro 900 godina kroz dvorac su prošle čak 33 generacije iste obitelji, obitelji Eltz, što je prava rijetkost kad su dvorci u pitanju. U dvorcu Eltz najukletija je soba na svijetu. U toj je sobi umrla grofica Agnes dok je branila dvorac od viteza za kojeg se trebala udati. Nije se htjela udati za nj, već pridružiti vojsci kao i njezin brat, što je naposljetku i učinila. Tako ju je prilikom obrane utvrde udvarač zamijenio za muškarca i smrtno ranio. Navodno njezin nemiran duh i dalje luta dvorcem.

4. Dvorac Chillingham (Engleska)

Srednjovjekovni dvorac u selu Chillingham bio je strateški iznimno važan. Nalazio se na granici između dva sukobljena naroda. Služio je engleskoj vojsci za napade na škotsku vojsku i prodiranje na njihov teritorij.

Danas su ga vlasnici prozvali najukletijim dvorcem u Velikoj Britaniji, a taj je naslov zaslužio iz više razloga. Opsjedaju ga čak tri duha. "Plavi dječak" kojeg se može čuti kako plače i stenje od bola, zatim "krhka bijela dama" i "Lady Mary Berkeley", koja vječno traga za svojom sestrom. Najjeziviji dio dvorca je mučionica u kojoj je mogu vidjeti instrumenti korišteni za mučenje, kao što su stalak za rastezanje i ležište s čavlima.

5. Dvorac Houska (Češka)

Dvorac Houska izgrađen je još u 13. stoljeću kilometrima daleko od najbližeg izvora vode, grada i trgovačkog puta. Svoje mjesto na listi najukletijih svjetskih dvoraca zaslužio je nečim što nijedan drugi dvorac na svijetu nema, a to je golema rupa u zemlji. Navodno je dvorac namjerno sagrađen oko ove rupe da bi se zatvorio prolaz demonima iz pakla u ljudski svijet.

Prema legendi, mjesni je knez naložio da se u rupu baci zatvorenik da bi pokazao da je to samo obična rupa. Zatvorenik je padao dugo vremena, a kada su ga napokon izvukli, izgledao je nekoliko desetljeća stariji, s bijelom kožom i borama na licu. Bio je toliko potresen da je na kraju smješten u ludnicu.

FOTO Ovo je najmanji, najniži i najgušće naseljeni otok na Jadranu

Njemačka: Dvorac Elz smješten na 70 metara visokim stijenama
1/13

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DO
dossko
05:47 21.07.2024.

Očito im je bilo previše dosadno, a ego rastao do neba.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije