Poglavlja

8. Tržišno natjecanje: nadzor i praćenje državnih potpora

'Photo: Dusko Marusic/Vecernji list  05.07.2009  UNUTARNJA- PULA -HRVATSKA  BRODOGRADILISTE ULJANIK  FOTO DUSKO MARUSIC'
'Dusko Marusic/Vecernji list'
15.06.2011.
u 13:35

Upravo su pregovori u ovom poglavlju ubrzali proces restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta

Pravila tržišnog natjecanja vrijede za sve sudionike tržišne utakmice na jednak način, a zadaća im je omogućiti bolje funkcioniranje tržišta koje će osigurati veću ponudu robe i usluga po najpovoljnijoj cijeni.

• Ova pravila štite građane zabranjujući poduzetnicima sklapanje sporazuma kojima bi se dogovarale cijene, ograničavala proizvodnja, razvoj i ulaganje ili dijelila tržišta i izvori nabave.

• Ona također sprečavaju zloporabu vladajućeg položaja poduzetnika te onemogućavaju ujedinjavanje poduzetnika koje bi moglo imati negativan utjecaj na tržišno natjecanje.

• Politika tržišnog natjecanja obuhvaća nadzor i praćenje državnih potpora koje su zabranjene kad narušavaju tržišno natjecanje, odnosno stvaraju nepravednu prednost u odnosu na slične sektore na tržištu. Državne potpore dopuštene su za poticanje istraživanja i razvoja, malog i srednjeg poduzetništva, zaštite okoliša, u slučaju prirodne katastrofe, ili kada je riječ o pomoći nerazvijenim regijama.

• Upravo su pregovori u ovom poglavlju ubrzali proces restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u teškoćama, čime se rasterećuju porezni obveznici, a brodogradilišta su dobila priliku za rentabilno poslovanje na tržišnim osnovama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije