Iako se inspekcija prošlog tjedna razletjela po trgovinama napokon uzorkujući sireve i ostale mliječne proizvode, javnost i dalje ne zna ima li u njima i koliko aflatoksina. Laboratoriji koji su uzorke testirali ne znaju je li količina aflatoksina pronađena u njima dopuštena ili ne jer Hrvatska, poput većine europskih država, nema pravilnika koji određuje prag tog otrova u mliječnim proizvodima i fermentima poput sira, jogurta, vrhnja... Sve ovisi o suhoj tvari u njima, no moguće je da se u nekim procesima u proizvodnji i razgradi aflatoksin, kaže Branko Bobetić iz Croatiastočara, ističući kako potrošači i dalje puno više konzumiraju mlijeka nego mliječnih proizvoda.
– Agencija za hranu (HAH) trenutačno izračunava minimalno dopuštene količine aflatoksina u sirevima i drugim prerađevinama od mlijeka – potvrdio je pomoćnik ministra zdravlja Ivo Afrić. No i u Europi je malo zemalja koje su to izračunale. Italija, Austrija, Nizozemska i Švicarska odlučile su o dopuštenim količinama aflatoksina za tvrde sireve od 0,45 mikrograma po kilogramu. Kako bi dobili dopuštene količine, u HAH-u sada ispituju koliko u prosjeku svaki Hrvat pojede, primjerice, svježeg sira te koje je vrijeme izloženosti aflatoksinu neopasno. – To je važno. U kilogram sira ide 10 litara mlijeka pa su dopuštene količine aflatoksina uvijek veće nego u mlijeku – objasnio je Afrić, koji se nada da će se referentne vrijednosti utvrditi do kraja tjedna, a testiranje proizvoda početi idući tjedan.
>> Inspekcije rade tek kad novinari otkriju aferu