Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA JOŠ PUNO VREMENA

Dijasporo, nastupaš! Baby Lasagna je svoje odradio, red je na vama! Možete glasati i do 20 puta

Malmo: Baby Lasagna na probi uoči prve polufinalne večeri Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/14
11.05.2024.
u 22:24

Građani zemlje natjecateljice ne mogu glasati za svojeg predstavnika na Euroviziji, nego glasuju za druge pjesme koje im se sviđaju. Ali zato možete glasati iz dijaspore, dovoljno je da imate SIM karticu ili bankovni račun u nekoj drugoj zemlji...

U tijeku je finale za Pjesmu Eurovizije, a naš Baby Lasagna je upravo imao odličan nastup uz ovacije iz publike. Marko je i dalje jedan od glavnih favorita. Mogu glasati gledatelji diljem svijeta, kao i oni u zemljama sudionicama. Gledatelji koji gledaju u zemljama sudionicama Eurovizije, mogu glasati telefonom ili SMS-om. Također, može se glasati putem službene aplikacije Eurovision Song Contesta (ESC) ili putem internetske stranice www.esc.vote.

Građani u Hrvatskoj ne mogu glasati za hrvatskog predstavnika, ali to mogu svi u inozemstvu! Dakle, dijasporo, sada je trenutak za vaš nastup. Pošaljite SMS s brojem 23 (službeni broj na kojem nastupa Baby Lasagna). Broj na koji se šalje SMS je drugačiji od države do države, pa na sljedećoj fotografiji možete provjeriti koji je broj za glasovanje pozivom, a koji broj za slanje SMS-a. Možete glasati do 20 puta. Glasanje će trajati otprilike 25 do 40 minuta još nakon što posljednja zemlja sudionik završi svoj nastup.

Foto: Eurosong.hr

Eurovizija se gleda u cijeloj Europi, ali i diljem svijeta, pa tako mogu glasati i stanovnici "ostatka svijeta". A ovo je jako važno i za Hrvatsku. Ovo je trenutak u kojem cijela dijaspora može pomoći Baby Lasagni! Naime, građani zemlje natjecateljice ne mogu glasati za svog predstavnika na Euroviziji, nego glasuju za druge pjesme koje im se sviđaju.

Ovako to objašnjavaju na službenim stranicama Eurovizije (www.esc.vote): "Teleglasovanje je integralni dio Pjesme Eurovizije. Ovim se omogućuje milijunima gledatelja diljem svijeta da imaju direktan utjecaj na ishod ovog najprestižnijeg međunarodnog natjecanja za najbolju pjesmu. ESC je platforma koja pruža priliku za prikazivanje glazbenog talenta i razmjenu kulture, a ulozi su visoki i za natjecatelja i za državu koju predstavljaju. Ključno pravilo Eurovizije jest da gledatelji ne mogu glasati za predstavnika vlastite zemlje, time se osigurava nepristranost i pravedno natjecanje. Ovo pravilo provodimo uz pomoć mikrouplata kojima se identificira iz koje ste zemlje, tako da se verificira zemlja koja je izdala vašu SIM karticu ili karticu kojom plaćate ovu mikrotransakciju". 

POVEZANI ČLANCI:

Dakle, u pravilima objašnjavaju da svatko tko dolazi na web stranice Eurovizije ili na njihovu mobilnu aplikaciju mora prvo pravilno izabrati iz koje zemlje dolazi. Tako, prije nego što dobijete mogućnost glasovanja, morate izabrati točnu zemlju, a tada dobivate detaljnije instrukcije. Ako se ne poklope podaci vašeg izbora s vašim mobilnim brojem ili kreditnom/debitnom karticom, nećete moći glasati. 

Postoji mogućnost i biranja "ostatka svijeta" (Rest of the world), no tada također morate imati SIM karticu ili kreditnu karticu izdanu u tome dijelu svijeta, za koji tvrdite da ste odatle. 

Foto: Večernji list

Glasanje iz zemlje koja nastupa na Euroviziji: 

Glasuje se tijekom trajanja finala. Može se glasovati SMS porukom ili preko aplikacije/web stranica ESC-a. Podsjećamo, možete glasovati samo za predstavnika druge zemlje. Možete glasati do 20 puta za te druge zemlje koji su vam favoriti. 

Glasanje iz zemlje koja ne nastupa na Euroviziji: 

Svi gledatelji iz zemalja koje nemaju svog predstavnika također mogu glasovati. Također, moraju birati svoju točnu lokaciju. 

Kada glasati: 

Za finale će glasanje početi točno pred sam početka prvog nastupa. To će u subotu biti domaćin Švedska (Marcus & Martinus - Unforgettable). Glasanje će trajati otprilike 25 do 40 minuta još nakon što posljednja zemlja sudionik završi svoj nastup, a to će u subotu biti Austrija (Kaleen – We Will Rave). U polufinalima su ova glasanja bila kraća. 

"Ostatak svijeta"

Jedino gledatelji iz ostatka svijeta imaju priliku glasati i ranije, ali također moraju platiti mikrotransakciju i tako dokazati svoju lokaciju. Gledatelji iz "ostatka svijeta", dakle ovdje se misli na zemlje koje ne nastupaju, mogu glasati oko 24 sata prije samog finala. Njima glasanje počne nekad tijekom večeri u petak nakon što završi generalna proba, a glasanje im završi na početku finala u subotu u 21h. 

07.05.2024., Malmo, Svedska - Simpaticni Hrvat Danijel Erhardt koji je sa svojim drustvom dosao iz Spanjolske u sredistu grada rasirio hrvatsku zastavu, obukao se kao Baby Lasagna i zaplesao popularni ples. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dijaspora

Dakle, tu je sada prilika i za brojnu hrvatsku dijasporu. Ako živite u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švedskoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji (i Australiji), koja je sudionik Eurosonga, onda možete glasati dok traje finale u subotu i još nakon svih nastupa do kada je otvoreno glasovanje. Ako ste, pak, u Americi, Kanadi, BiH ili drugdje u "ostatku svijeta", odnosno državi koja nije sudionik Eurosonga, tada glasate od petka kasno navečer (po europskom vremenu) do početka finala u subotu. Ako imate lokalni broj mobitela i bankovni račun u toj državi, tada možete slobodno glasati za Hrvatsku i Baby Lasagnu! Štoviše, neki veliki fanovi Eurovizije koji žive uz granicu Slovenije proteklih su dana išli u šoping po SIM kartice... Rim Tim Tagi Dim!

Na ovom linku (na dnu stranice) možete pronaći točne SMS brojeve na koje se šalju glasovi, ovisno iz koje zemlje glasate. Baby Lasagna nastupa 23. pa onaj tko želi za njega glasati u poruci treba napisati 23.

FOTOGALERIJA Pogledajte nastupe 2. polufinalne večeri, fanovi bijesni zbog ispadanja jedne države

Malmo: Baby Lasagna na probi uoči prve polufinalne večeri Eurosonga
1/22

Komentara 52

DU
dugiarap
14:08 10.05.2024.

A kad treba glasati za sabor onda je priča da neplaćaju porez u HR a kad treba pomoć u lovi ili eurosong glasovima im tepaju, jadnih li plaćenika među tzv novinarim

LE
lector2corrector
10:06 10.05.2024.

hvala lijepa za upute... drago nam je da barem jednom godišnje mislite na dijasporu...

AD
adisan
10:04 10.05.2024.

Pobijedit ćemo i zato što je više Hrvata vani nego u RH, niti jedna tuđinska vlast nije ovoliko ljudi istjerala iz zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije