AKCIJA NANA

Hrvatski Escobar kokain švercao u kontejnerima

Stjepan Prnjat
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
08.03.2018.
u 18:05

U riječkoj luci zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina koji se u EU trebao prodavati po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram

Hrvatski Escobar Stjepan Prnjat uhićen je pod sumnjom da je bio mozak krijumčarskog lanca kojim je švercan kokain iz Južne Amerike u zemlje Europske unije.

Prijašnja zapljena

U sklopu akcije kodnog imena NANA u koju su uz hrvatsku policiju uključene i policije Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname i Kolumbije te Američka agencija za borbu protiv droga - DEA i Europol - u riječkoj luci pronađeno je 100 kilograma kokaina koji je bio u kontejneru, skriven među 20 tona miješanog metalnog otpada.

Još prije je u sklopu te akcije zaplijenjeno oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta. Uz Prnjata uhićeni su, neslužbeno doznajemo, i Mario Boet iz Nizozemske, Zagrepčani Damir Družinić, braća Ante i Filip Lukenda, Joz Lekaj i Darko Bošnjak te državljanin Kolumbije i Španjolske Albernisa Trujillo Sarrvija i državljanin Nizozemske Mirko Živković. Sedmorica osumnjičenih uhićena su u Hrvatskoj, a po jedan u Sloveniji i Nizozemskoj. Od Županijskog suda u Rijeci USKOK je tražio da se svima odredi istražni zatvor.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Akcijom koordinirano iz MUP-a

Sam nadzor uhićenih trajao je dulje od godinu dana, a navodno bi u danima koji slijede trebalo biti još uhićenja u zemljama koje su uključene u tu međunarodnu policijsku akciju kojom se koordinira iz zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Uskok Prnjata, koji je u Italiji već odslužio gotovo jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi da je bio šef narkolanca, a u nas mu se trenutačno sudi zbog pranja gotovo 14 milijuna eura – te Boeta i Družinića sumnjiči da su od lanjskog siječnja do ožujka ove godine na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja EU ustrojili zločinačko udruženje s kojim su povezali ostale osumnjičenike radi šverca kokaina koji su u zemljama EU prodavali po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.

 

Veliku zapljenu kokaina u riječkoj luci ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nazvao je jednom od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. 

 

- Zapovjedni stožer cijele akcije bio je smješten u ravnateljstvu hrvatske policije, a u akciji su sudjelovale policije iz sedam zemalja, uključujući i američki ured za suzbijanje droga, dakle DEA-u, i Europol. Same činjenice o količini droge, o broju aktera, o broju zemalja, pokazuju da se ovom akcijom hrvatska policija smjestila u sam vrh. Već sam više puta javno govorio da se sa suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne, možemo efikasno nositi samo u suradnji s drugima. Ovo je prava realizacija takvog pristupa. Čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskim policajcima. Ja kao ministar mogu biti samo ponosan - poručio je Božinović iz Bruxellesa, gdje je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije. (Tomislav Krasnec)

 

Komentara 84

MA
Majur
16:16 08.03.2018.

Iz J.Amerike u EU preko Hrvatske,uhićena masa osoba,Panama Zagreb kontejneri lijevo desno....sve otkriveno,bravo.....jedino je kukasti križ na Poljudu misterij za Muldera,Scaly i ekipu iz Akti X:))))

HE
Hercegoovac
16:39 08.03.2018.

Ma kur*ac bi je oni zaplijenili i nasli, receno im u kom je kontejneru i opet je jedva nasli....

Avatar MK
MK
19:30 08.03.2018.

Je taj odvjetnik što je nešto pomišo „Bilo“ i „Naš Hajduk“? ...I on bi se borio kaktili protiv kriminala u nogometu - a poso mu je spašavat kriminalce od pravedne kazne. Što Flak ne piše o hrvatskom Joci Amsterdamu i njegovom odvjetniku iz nogometne scene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije