Potencijalni kolaps AMOC-a

Alarmantno upozorenje: Europa bi se mogla okovati ledom

storyeditor/2024-02-12/PXL_DPA_080718_21288023.jpg
Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB /DPA/PIXSELL
13.02.2024.
u 16:47

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Science Advances opovrgla je tvrdnje UN-ova panela da do kolapsa Atlantske meridijanske cirkulacije (AMOC) neće doći prije 2100. godine.

Struje Atlantskog oceana koje distribuiraju toplinu diljem svijeta naglo se zaustavljaju, zbog čega bi se Europa mogla okovati ledom prije nego što se mislilo, otkrili su znanstvenici. To je izrazito loša vijest za klimatski sustav i čovječanstvo, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Science Advances.

Kad bi se Atlantska meridijanska cirkulacija (AMOC), golemi sustav atlantskih oceanskih struja koje su ključne za održavanje globalne klime, urušila, vrijeme u cijelom svijetu dramatično bi se promijenilo. Temperature u sjeverozapadnoj Europi pale bi za pet do 15 Celzijevih stupnjeva tijekom desetljeća, a arktički led proširio bi se prema jugu. Južna Zemljina hemisfera još bi se više zagrijala, a globalni obrasci padalina promijenili bi se i poremetili dio Amazone, navodi se u studiji.

Koristeći računalne modele i arhivske podatke, istraživači su razvili indikatore koji ih na vrijeme mogu upozoriti na potencijalni slom AMOC-a, inače ključne komponente u zaštiti od klimatskih promjena. Znanstvenici svjedoče da su ostali šokirani rezultatima. Naime, modeli prognoziraju da ćemo posljedice osjetiti puno ranije no što je itko mislio, piše Guardian. "Na putu smo prema promjeni strujanja oceana kakva nije zabilježena više od 10 tisuća godina i imala bi strašne posljedice za velike dijelove svijeta", upozoravaju znanstvenici.

AMOC prenosi bitan dio toplinske energije iz tropskih zemljopisnih širina i južne polutke u sjeverni Atlantski ocean, gdje se toplina prenosi u atmosferu. Taj proces znatno usporava utjecaj globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Kada bi on dodatno oslabio, razina mora u Atlantiku porasla bi za metar, a to bi poplavilo mnoge gradove blizu oceana. Europa bi se se dramatično ohladila i imala bi manje oborina, a promjene bi nastupile 10 puta brže nego sada i učinile prilagodbu za život gotovo nemogućom.

VEZANI ČLANCI:

AMOC je narušen prvenstveno ubrzanim topljenjem grenlandskih ledenjaka i arktičkih ledenih ploča, a od 1950. do danas oslabio je 15 posto i nalazi se u najslabijem stanju u više od tisućljeća, pokazalo je nekoliko istraživanja. Do sada nije postojao konsenzus o tome koliko je situacija ozbiljna.

Jedno istraživanje od prošle godine, temeljeno na promjenama u temperaturama površine mora, sugeriralo je da bi se točka preokreta mogla dogoditi između 2025. i 2095., ali Britanski meteorološki ured poručio je da su velike i brze promjene u AMOC-u vrlo malo vjerojatne u 21. stoljeću. Međutim, posljednje istraživanje provedeno u južnom dijelu Atlantskog oceana, između Cape Towna i Buenos Airesa, otkriva da je iznenadni kolaps sustava moguć u bilo kojem trenutku u sljedećih sto godina.

Kako javlja AP, nedavno objavljena studija opovrgla je tvrdnje UN-ova Međuvladinog panela za klimatske promjene da do kolapsa AMOC-a neće doći prije 2100. godine. Glavni autor studije René van Westen, klimatolog i oceanograf sa Sveučilišta u Utrechtu u Nizozemskoj, i nekoliko vanjskih znanstvenika kažu da bi se to moglo dogoditi ranije, ali ne mogu točno odrediti kada. – Nemamo dovoljno podataka pa ne znamo hoće li se to dogoditi sljedeće godine ili u nadolazećem stoljeću, ali kada se dogodi, promjene će biti nepovratne. Bit će razorno. Klimatske promjene moramo shvatiti ozbiljno – poručio je Van Westen.

storyeditor/2024-02-12/PXL_DPA_080718_21288023.jpg
1/34

Koristeći modele i prethodne podatke, nizozemski tim znanstvenika simulirao je tok AMOC-a tijekom 2200 godina i otkrio da nakon 1750 godina dolazi do "iznenadnog kolapsa AMOC-a". – Nova studija znatno pridonosi rastućoj zabrinutosti oko kolapsa AMOC-a u ne tako dalekoj budućnosti – rekao je Stefan Ramstorf, voditelj analize Zemljinih sustava na Potsdamskom institutu za istraživanje klime u Njemačkoj, koji nije bio dio istraživanja.

Topljenje leda na Grenlandu smanjuje razinu soli u oceanu. Međutim, znanstvenici za sada ne mogu projicirati tu simuliranu vremensku liniju u stvarnu budućnost Zemlje. – Kretanje AMOC-a pod utjecajem je Grenlanda, gdje se, kako se planet zagrijava, led topi i pritječe sve veća količina slatke vode. Time se razrjeđuju razine soli, koje su ključne za kretanje AMOC-a, što dovodi do njegova slabljenja – objasnio je Westen.

VIDEO Klimatski aktivisti simbolički pokopali glečer kako bi upozorili na smanjivanje ledenjaka

Komentara 20

N1
Neretva 1993
18:05 13.02.2024.

Pa nedavno ste pisali da neki gradovima uz more prijeti potop,otkud sad ovo ili vi pišete samo da plašite i stvarate paniku?

DU
Deleted user
21:02 13.02.2024.

Super, nisam vjerovao da će zabrana plastičnih slamčica dati tako brze rezultate.

SI
Silvio1
20:10 13.02.2024.

Mogu zaključiti samo to da znanstvenici nagađaju i da ne znaju što predstoji planeti Zemlji. Zemlja ima svoje cikluse izmjene klime i ljudske aktivnosti na to ne utiču ili utiču u beznačajnoj mjeri. Uzaludna je radikalna zelena politika kada se provodi samo u Europi. I što je najvažnije, za planetu Zemlju ne znači baš ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije