Nagrađeni maturanti s najboljim rezultatima

Amaliji za uspjeh na maturi 5000 dolara, Viktoru i Danijelu 5000 eura

Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene su nagrade najboljim maturantima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
27.07.2022.
u 17:51

Danijel Vukelja, Amalija Rafaj Škriljevečki i Viktor Pijanec najbolji su ovogodišnji maturanti, a na uspjehu im je čestitao i ministar Radovan Fuchs

Budući da je na ispitu državne mature iz matematike više razine, kao i u ispitu iz fizike, imala sve točno, a iz hrvatskog jezika na višoj razini ostvarila 95,83% točnih odgovora, maturantica Prve gimnazije Varaždin Amalija Rafaj Škriljevečki dobitnica je nagrade Soljačić koja joj je u srijedu u Ministarstvu obrazovanja i službeno uručena. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik Marin Soljačić najboljima na državnoj maturi već osmu godinu zaredom u iznosu od pet tisuća američkih dolara.

Odlazi u inozemstvo

– Nisam ciljala nagradu, željela sam ostvariti što bolji rezultat na predmetima koji su mi bili potrebni za upis na fakultet. Nisam se posebno pripremala za državnu maturu, imala sam dobru podlogu u školi i išla na brojna natjecanja i olimpijade – kazala je Amalija, buduća studentica astrofizike i fizike, koja će studirati u Sloveniji.

27.07.2022., Zagreb - Dodjela nagrada najboljim maturantima, Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministar Radovan Fuchs, Amalija Rafaj Skriljevcki. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Odlučila se za inozemstvo, kaže, jer tamo ima više prilika za ono što u budućnosti želi raditi i čime se želi baviti. Amalija je između ostalog za uspjeh na maturi nagrađena i novčanim iznosom od 2500 kuna koji dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja, a tu istu nagradu, osim Amaliji, ono je dodijelilo još 95 uspješnih maturanata, od kojih je 69 iz strukovnih škola.

Nagradom za informatiku u iznosu pet tisuća eura, koju je najboljem ovogodišnjem maturantu dodijelila tvrtka S&T Hrvatska, može se ponositi Viktor Pijanec, također učenik Prve gimnazije Varaždin, a od jeseni i brucoš na zagrebačkom FER-u. Nagradu je Viktor zaslužio jer je na državnoj maturi ispit iz informatike riješio bez pogreške, a na ispitu iz matematike više razine ostvario je 96%.

Uspjeh ovisi o profesorima

– Uspjeh na državnoj maturi svakako ovisi i o školi koju je pohađao učenik jer itekako je važno kakvi su nastavnici. Dobar i kvalitetan nastavnik kakve sam ja imao radi s učenicima, naši su nastavnici žrtvovali i pauze i slobodno vrijeme kako bi sve pojasnili i bili nam na raspolaganju; mogu im samo zahvaliti na trudu – kazao je Viktor naglašavajući da će on svoju nagradu sačuvati za troškove školovanja jer je pred njima prilagodba na život u Zagrebu.

Ove godine uz spomenute učenike prvi je put uručena i nova nagrada Ante Žužul za učenike s najboljim rezultatom iz hrvatskog jezika i povijesti. Ona iznosi pet tisuća eura, a uručena je Danijelu Vukelji iz II. gimnazije u Zagrebu. On je ostvario 95,83% na višoj razini hrvatskog jezika i 90,48% iz povijesti te se uspješno upisao na studij povijesti.

– Sretniji sam što konačno postoji i nagrada za povijest nego što sam je ja osvojio. Ona je bila svojevrsni znak da nisam pogrešno odabrao studij kojem se veselim, uostalom, ne bih uspio da nisam upravo iz tih predmeta imao najbolje profesore – poručio je Danijel.

VIDEO: Oglasio se Kiarin tata: 'Ova borba je bila nemilosrdna. Ali, vjerujte, Kiara je bila dostojan suparnik'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije