Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki koronalni izbačaji

Američka agencija izdala ozbiljno upozorenje zbog aktivnosti Sunca: Oluja bi mogla trajati danima

The Sun emits a solar flare
Foto: NASA/SDO/REUTERS
10.05.2024.
u 11:24

Inače, ljestvica koju NOAA koristi za mjerenje intenziteta geomagnetskih oluja ide od G1 do G5. Oluja kategorije G4, prema podacima na njihovim stranicama, može izazvati probleme s kontrolom napona i zakomplicirati praćenje satelita u orbiti i svemiru

Američka Nacionalna administracija za oceane i atmosferu (NOAA), organizacija koja se između ostalog bavi i prognoziranjem vremena, zabilježila je velik broj solarnih baklji i koronalnih izbačaja mase na Suncu od srijede 8. svibnja. Zbog toga su izdali ozbiljno upozorenje razine G4 zbog potencijalne geomagnetske oluje u petak navečer.

Stručnjaci ističu da bi solarne erupcije mogle geomagnetsku oluju produžiti i na vikend. Veliki klaster sunčevih pjega od srijede je proizveo nekoliko umjerenih i jakih sunčevih baklji, a najmanje pet ih je povezano s koronalnim izbačajima mase usmjerenima prema Zemlji. Upravo ta pojava ima mogućnost uzrokovati geomagnetske oluje. 

Geomagnetske oluje mogu utjecati na infrastrukturu u orbiti blizu Zemlje i na Zemljinoj površini, potencijalno ometajući komunikacije, električnu mrežu, navigaciju, radio i satelitske sustave, zbog čega NOAA pažljivo prati stanje NASA-ine opreme u orbiti. Iz američke agencije ističu kako su obavijestili operatere tih sustava kako bi mogli poduzeti potrebne mjere.

Osim potencijalnih oštećenja, geomagnetske oluje uzrokuju i širenje polarne svjetlosti, koja za vrijeme jakih oluja može biti vidljiva i znatno južnije no inače, npr. u Sjevernoj Kaliforniji i Alabami. Ako do toga dođe, moguće je da Auroru borealis primijetimo i u Hrvatskoj.

Inače, ljestvica koju NOAA koristi za mjerenje intenziteta geomagnetskih oluja ide od G1 do G5. Oluja kategorije G4, prema podacima na njihovim stranicama, može izazvati probleme s kontrolom napona i zakomplicirati praćenje satelita u orbiti i svemiru. Satelitska navigacija može satima biti narušena, a frekvencije na kojima se emitiraju radio mreže mogu gubiti signal.

 

Komentara 1

Avatar Iblis Ginjo I.
Iblis Ginjo I.
11:33 10.05.2024.

Da hoće spržit svu elektroniku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije