TRAŽE EU DA SE UKLJUČI

Amerikanci zabrinuti: Moskva je prelomila i popustila Pekingu, a posljedice bi mogao osjetiti cijeli svijet

Russian President Putin and Chinese President Xi meet in Astana
Foto: Pavel Volkov/REUTERS
1/2
10.09.2024.
u 16:41

Ovo nisu prve optužbe protiv Kine u kojima se tvrdi da ona opskrbljuje Rusiju s oružjem, te ih je ona redovito odbacivala tvrdeći da ne pruža oružje niti jednoj strani i da ima "nepristran stav" prema ratu.

Službeni Peking je već dugo na meti kritika Amerikanaca zbog pružanja podrške i vojne pomoći Rusiji. Iako Kina odbacuje sve takve kritike Zapada tvrdeći kako se oni snažno zalažu za kraj rata u Ukrajini i mir između dvije strane, zbog čega se i ukrajinska diplomacija sve više okreće njima u nadi da će izvršiti pritisak na Rusiji, posljednje optužbe SAD-a bi mogle snažno odjeknuti.

Zamjenik američkog državnog tajnika Kurt Campbell izjavio je kako Peking pruža Moskvi "vrlo značajnu" pomoć kako bi ojačao svoj ratni stroj, a zauzvrat Rusija predaje svoje strogo čuvane vojne tehnologije vezane uz podmornice i rakete. Kritike zamjenika rečene su pred skupinom novinara nakon sastanka europskim i NATO saveznicima u Bruxellesu, navodi Politico.

SAD se ranije fokusirao na isporuku Pekinga takozvanih tehnologija dvojne namjene – koje se mogu primijeniti u vojne ili civilne svrhe. Međutim, sad oni nedvosmisleno tvrde kako Kina pomaže ruskoj vojsci  S obzirom na to da godinama već traju međunarodne sankcije protiv Rusije, Moskvi je očajnički potrebna tehnologija kako bi ojačala vojnu proizvodnju i mogla nastaviti rat protiv Ukrajine. "Ovo nije tehnologija s dvojnom namjenom", rekao je Campbell opisujuću tehnologiju koju Kina šalje Rusiji, te je dodao: "Oni se u osnovi primjenjuju izravno na ruski ratni stroj."

"Ovo su sastavni dijelovi vrlo značajnog napora s kineske strane da pomogne u održavanju, izgradnji i diversifikaciji različitih elemenata ruskog ratnog stroja. Svjedočimo naporima na najvišim razinama obje vlade koje pokušaju sakriti i zaštititi određene elemente ove zabrinjavajuće suradnje... Većina tih aktivnosti se odvija u tajnosti", tvrdi američki dužnosnik.

FOTO Rusi vježbaju kamuflažu lansera nuklearnih projektila: 'Održat ćemo još sličnih vježbi'

Russian President Putin and Chinese President Xi meet in Astana
1/5

Ovo nisu prve optužbe protiv Kine u kojima se tvrdi da ona opskrbljuje Rusiju s oružjem, te ih je ona redovito odbacivala tvrdeći da ne pruža oružje niti jednoj strani i da ima "nepristran stav" prema ratu. Zauzvrat za kinesku pomoć, Rusija je počela predavati Kini tehnologije vezane uz podmornice, rakete i druge osjetljive tehnologije. Povijesno gledano, Moskva je bila oprezna kada je riječ o davanju informacija o svojoj najnovijoj vojnoj tehnologiji Pekingu.

"Tehnologija koje Rusija pruža odnose se na područja u kojima su se ranije ustručavali izravno surađivati s Kinom. Zabrinuti smo zbog određenog broja vojnih područja gdje se čini da postoji odlučnost da se Kini pruži veća podrška", ustvrdio je Campbell. "To se odnosi na podmornice, aktivnosti aeronautičkog dizajna, uključujući stealth. Također to uključuje i raketne sposobnosti," rekao je.

Prema Campbellu, nove tehnologije koje Peking prima predstavljat će opasnost ne samo za SAD, već i za Indiju, Australiju, Japan i Južnu Koreju "ako Kina uspije dobiti veću suradnju s Rusijom u usavršavanju određenih vojnih sposobnosti."  Nova Campbellova otkrića uslijedila su dva tjedna nakon što je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan poduzeo svoje prvo putovanje u Peking i sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i drugim visokim dužnosnicima. Američke vlasti pojačavaju pritisak na Europsku uniju da odlučnije reagira na podršku Pekinga Moskvi u ruskom ratu protiv Ukrajine.

"Jasno smo istaknuli svoja zapažanja o financijskim aktivnostima i podršci nekim od ovih napora," rekao je Campbell i dodao: "Smatramo da bi Europa mogla jasnije izraziti svoju zabrinutost, i vjerujemo da bi jednostavno stavljanje određenih financijskih institucija pod stroži nadzor te jasno izražavanje toga imalo značajne posljedice."

VIDEO Ukrajina lansirala dronove prema Moskvi

Komentara 43

OT
otrovnijezik
18:16 10.09.2024.

Svašta. Kako Kineze nije strah i sramota išta prodavati i trgovati s nekim a da ne upita amere za dozvolu.

DA
DavorBillege
17:27 10.09.2024.

Pa kaj onda? Usa pomaže ukrajini, Kina Rusiji. A to kaj to USA peče, nek se naviknu. Više nisu svjetski hegemon da mogu svima uvjetovati svoju volju i muzičke želje

Avatar Zgubider..
Zgubider..
19:04 10.09.2024.

Amerima bi trebalo biti jasno da Kineze i Ruse uopće ne interesira što oni misle. Jedino Europu, američke vazale, interesira njihovo mişljenje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije