U bijegu od rata:

U Srbiji se rađa mini Rusija: 'Radim sve za Ruse, zapravo mi nisu potrebni srpski klijenti'

Vadim Morus, Russian professional skater and trainer, practices for his performance in Belgrade
Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS
1/4
09.09.2024.
u 22:00

Ironično je da mnogi Srbi i dalje podržavaju Putina, a samim time se protive stavovima Rusa, koji su pobjegli u Srbiju

Možda je ljeto, ali jutro je proveo klizeći na vanjskom klizalištu u Beogradu, 1.600 kilometara od svoje rodne Moskve. Vadim Morus profesionalni je klizač iz Rusije, koji je zbog rata pobjegao u Srbiju, gdje se sada počinje osjećati kao doma. Zajedno sa zaručnicom je 2022. godine krenuo preko granice, kao i još deseci tisuća ljudi, nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Kao svoj novi dom mnogi su odabrali Beograd zbog povezanosti s Moskvom.

"U Srbiji ima malo klizača koji mogu trenirati druge, tako da imam mnogo srpskih učenika", rekao je 24-godišnji Morus za Reuters. Puno Rusa pobjeglo je od sukoba koji je u veljači te godine započeo Vladimir Putin. Mobilizacija i politika u Rusiji su ih natjerali da svoj život grade negdje drugdje, a u Srbiji su uspjeli uspostaviti rusku zajednicu.

U Srbiji ih nije toliko puno kao što ih je, recimo, u Njemačkoj, ali njihova prisutnost je osjetna. Nikli su ruski klubovi, vrtići, medicinske ordinacije, hrana se kupuje u ruskim dućanima, a u klubovima nastupaju ruski bendovi, pjevači i komičari. U galerijama svoje radove izlažu ruski umjetnici, a za privremeni boravak, u Srbiji, registriralo ih se 30.000, od veljače 2022. godine, pa do sredine 2023. godine, što je nagli porast. Pritom su osnovali 11.081 poduzeće u raznim sektorima, od internetskih usluga, pa do sportskih škola, pokazuje registar u Srbiji. 

Viktor (42), veterinar iz Sankt Petersburga, isto je pobjegao pred ruskom mobilizacijom u jesen 2022. godine, a u Srbiji radi kao majstor, jer nema potrebne kvalifikacije da bude veterinar. Ali, radi isključivo za Ruse. "Popravljam vodovodne instalacije, električne instalacije, prozore, pa čak i izrađujem namještaj. Zapravo mi nisu potrebni srpski klijenti", rekao je Viktor, koji je zatražio da ostane anoniman zbog straha za svoju obitelj u Rusiji. 

VEZANI ČLANCI:

Odnosi Srbije i Rusije traju stoljećima, a i danas su srdačni, iako Srbija želi ući u Europsku uniju, koja osuđuje invaziju na Ukrajinu. Još nakon Prvog svjetskog rata, tisuće Bijelih Rusa pobjeglo je pred komunistima tijekom građanskog rata, upravo u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ironično je da mnogi Srbi i dalje podržavaju Putina, a samim time se protive stavovima Rusa, koji su pobjegli u Srbiju, pa se Rusi u Srbiji bore s integracijom, a možda je i izbjegavaju. "Zov ruske kulture je prejak za ruske emigrante u prvoj generaciji da bi čak i željeli uklopiti se u društvo u kojem su se našli, bilo da je riječ o srpskom ili zapadnom", rekao je politički znanstvenik Aleksandar Đokić. 

Morus nije htio objasniti razloge bijega iz Rusije, ali je njegova zaručnica Aleksandra priskočila u tom trenutku: "Otišli smo iz ideoloških razloga. Nekoliko dana nakon 24. veljače pokušavali smo shvatiti što se događa, a onda smo odlučili otići".

 

GALERIJA Kadirov priredio srdačan doček Putinu: 'Uz vašu hrabrost, Rusija je nepobjediva!'

Vadim Morus, Russian professional skater and trainer, practices for his performance in Belgrade
1/22

Komentara 21

Avatar Joja
Joja
22:52 09.09.2024.

Dosadni vise sa tom vasom srbijom

Avatar marsijaneri
marsijaneri
23:36 09.09.2024.

Tko ima Srbiju za susjeda drugih neprijatelja niti netreba!

RO
robertmark
22:11 09.09.2024.

Jadan kukavički narod, stotine milijuna zgaženih koji se ne usude dignuti glavu za svoju slobodu i srediti svoje zločince na čelu sa štakorom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije