UKRAJINCI SVE NEGIRAJU

Amerikanci: Zelenska odbila Bidenov poziv. Nije željela sjediti pored udovice Navaljnog zbog jedne izjave

Julija Navaljna i Olena Zelenska
Foto: Pixsell
1/10
06.03.2024.
u 23:20

Iako su iz Ureda Zelenske priopćili da odbijaju poziv zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posjet djeci iz sirotišta u Kijevu, WP piše da su posrijedi drugi razlozi.

Prema pisanju The Washington Posta, prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, odbila je poziv Bijele kuće da u četvrtak prisustvuje govoru američkog predsjednika Joea Bidena Kongresu. Iako su iz Ureda Zelenske priopćili da odbijaju poziv zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posjet djeci iz sirotišta u Kijevu, WP piše da su posrijedi drugi razlozi. 

Prema njihovim izvorima, Zelenska je trebala sjediti u blizini američke prve dame Jill Biden i Julije Navaljne, udovice ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, koji je prošlog mjeseca umro u zatvoru. Washington Post piše da je plan sjedenja izazvao nelagodu među ukrajinskim rukovodstvom jer mnogi Ukrajinci ne vide Navaljnu i druge ruske oporbenjake kao saveznike u borbi protiv predsjednika Vladimira Putina

Razlog tome je, kako piše Politico, nekadašnji komentar Navaljnog da Krim "nije sendvič koji se može vraćati naprijed-nazad", što se protumačilo kao njegova potpora ruskom polaganju prava na 2014. godine okupirani i nelegalno anektirani ukrajinski poluotok. Navaljni je kasnije javno podržao obnovu granica Ukrajine iz 1991. godine te se protivio ruskom napadu na Ukrajinu.

S druge strane, iz Ureda predsjednika Ukrajine naveli su za ukrajinsku Pravdu da odluka Olene Zelenske nije bila vezana za želju Bijele kuće da sjedi pored Julije Navaljne, kako je prvotno izvješćeno. Također, Bidenovu govoru ipak neće prisustvovati ni sama udovica Alekseja Navaljnog, koja je navela da je umorna i da joj je potrebno vrijeme za oporavak nakon smrti supruga i nedavnih putovanja.

VEZANI ČLANCI:

Cijela ova priča izazvala je gnjev u Kijevu. "Svijet tvrdoglavo želi Ukrajince i Ruse staviti rame uz rame, implicirajući, kako kažu, da i jedni i drugi pate od Putinovog autoritarizma. Žrtva i agresor nisu ista stvar", navela je Irina Geraščenko, ukrajinska zastupnica iz oporbene političke stranke Europska solidarnost. "Tragedija obitelji Navaljni nije jednaka genocidu nad ukrajinskim narodom. Svi su Rusi odgovorni za ovaj užasan rat. Nisu to zaustavili", dodala je.

GALERIJA Aktiviralo se klizište na Pantovčaku

Julija Navaljna i Olena Zelenska
1/20

Komentara 18

Avatar comandante
comandante
07:16 07.03.2024.

evo nam novih, nebitnih, slučajnih posvuduša!!!

AK
Aka
04:50 07.03.2024.

Rusi se bore za svoje interese, ako su protiv Putina ne znaći da su za Ukrajinske interese. Sve je isprepleteno nekim interesima, a lićnih ima posvuda. Svi oni ne rade i ne zarađuju svoju plaću, sve su to političari i političarke koji naplaćuju ideološko vođenje masa. Zečenska je uglavnom van Ukrajine, u inozemstvu, Navljna isto, sve to neko financira a žive materijalno dobro, a glava vječno u torbi.

BL
Baja_legenda
01:15 07.03.2024.

Sve prodane duse , cuj udovica sjedi u kongresu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije