dodatne provjere

Amerikancu banka blokirala ček zbog 'terorističkog' imena njegova psa

Pitbull
Foto: Thinkstock
28.03.2016.
u 08:22

Budući da se odjelu za odobrenje transakcija pri Chase Bank pitbulovo ime učinilo neobično sličnim arapskoj kratici za Islamsku državu "Daesh", oni su Francisov ček uputili na dodatnu kontrolu ministarstvu financija

Amerikanac Bruce Francis koji boluje od rijetkog oblika multiple skleroze, pa je osim o invalidskim kolicima životno ovisan i o uslugama svog devetogodišnjeg pitbula, iznenadio se kad mu je banka kašnjenje isplate čeka s pokrićem objasnila sigurnosnom provjerom "sumnjivog" imena njegova psa pomagača.

Pas pomagač zove se "Dash", što na engleskom može značiti crtica ili povlaka kao grafički znak, ali i polet odnosno elan, što bi ukazivalo na živahnu narav Francisova psećeg kompanjona, a vlasnik je ime upisao u nalogu za isplatu, radi pojašnjenja uplate naknade šetaču psa.

Budući da se odjelu za odobrenje transakcija pri Chase Bank pitbulovo ime učinilo neobično sličnim arapskoj kratici za Islamsku državu "Daesh", oni su Francisov ček uputili na dodatnu kontrolu ministarstvu financija, odnosno njegovu odjelu za kontrolu imovine stranaca (OFAC).

Ček je potvrđen nakon što se pokazalo da Dash nije na listi stranaca čija je imovina u SAD-u blokirana i da nema veze s međunarodnim terorizmom. Francis je kazao da je zadovoljan što je stvar riješena, te izrazio razumijevanje postupkom banke iako se njegov šetač psa ljutio što isplata kasni.

"Kad su me iz banke zamolili da im objasnim ime psa, prvo sam pomislio: krasno, uhvatili su najgljupljeg terorista na svijetu. No, zadovoljan sam i shvaćam da je nacionalna sigurnost važna stvar", kazao je Francis za Fox 2.

Banka je pojasnila da se radilo o rutinskoj provjeri, odnosno sigurnosnoj filtraciji koja pomaže da bankarski sustav SAD-a ne iskoriste kriminalci. Zabuna je vrlo brzo razjašnjena, a Francisov ček odobren za isplatu, navela je banka.

>>Prizemljili zrakoplov jer je putnica mislila da sjedi kraj terorista

Komentara 4

UN
unbekant
10:51 28.03.2016.

Trebo mu je dati ime obama,ili bush,ili nentenjehu

Avatar Pavel ic
Pavel ic
10:03 28.03.2016.

e tako se stite svoji gradsni

CU
cungalunga
11:20 28.03.2016.

ne mozes bit preoprezan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije