Podatci Državnog zavoda za statistiku

Analiza turističkih brojki: Što pokazuju podaci iz siječnja?

Zagreb: Jutarnji pogled s Gornjeg grada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.03.2024.
u 12:10

Državni zavod za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da je domaći turizam zadržao značajan udio, dok su strani turisti, posebno oni iz Slovenije, Njemačke i Austrije, i dalje važni nositelji noćenja u Hrvatskoj

U ovogodišnjem siječnju u Hrvatskoj je ostvarena 231 tisuća turističkih dolazaka i 594 tisuće noćenja turista u komercijalnim smještajnim objektima, što je jedan posto više dolazaka i 1,2 posto manje noćenja u odnosu na siječanj prošle godine, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku.

Od ukupno ostvarenih 594 tisuće noćenja, 42 posto ostvarili su domaći turisti, a 58 posto strani. Turisti iz Slovenije ostvarili su najviše noćenja stranih turista i to 47 tisuća noćenja ili 14 posto ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Slijede noćenja turista iz Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine 

Zagreb ostvario je najviše noćenja turista u prvom ovogodišnjemu mjesecu, i to 133 tisuće, što je 22 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Najviše noćenja stranih turista u Zagrebu ostvarili su turisti iz Italije, Njemačke , Bosne i Hercegovine, Srbije i SAD-a. Nakon Zagreba, županije s najviše ostvarenih noćenja su Istarska i Primorsko-goranska. 

POVEZANI ČLANCI:

U skupini Hoteli i sličan smještaj u siječnju 2024. ostvareno je najviše noćenja turista, i to 370 tisuća, što je 62 posto od ukupno ostvarenih noćenja. Slijede odmarališta i slični objekti za kraći odmor s 202 tisuće noćenja, što je 34 posto od ukupno ostvarenih noćenja.

 

FOTOGALERIJA Ovo je jedini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini koji na sebi ima kipove

Zagreb: Jutarnji pogled s Gornjeg grada
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije