NENAJAVLJEN POTEZ IZASLANIKA

Analiza Večernjakovog reportera iz BiH: 'Schmidt je spriječio da se Hrvate amputira iz vlasti'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Večernji TV
1/3
02.10.2022.
u 22:06

Današnje izbore zasjenila je odluka Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluke načina funkcioniranja BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju Opći izbori, a večernjakov novinar Zoran Krešić napravio je kratku analizu svega što dosad znamo.

Naime, današnje izbore zasjenila je odluka Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluke načina funkcioniranja BiH.

- Spriječio je da se Hrvate amputira iz vlasti, odnosno da Bošnjaci potpuno pretvore ovaj entitet u vlastitu državu. Svejedno, trenutni rezultati izbora pokazuju da je većinom glasova izabrana jedna žena - Željka Cvijanović (RS), a sa područja Federacije Željko Komšić. Hrvati su imali samo jednoga kandidata - Borjanu Krišto. Treći član bit će Denis Bećirović koji će u političku mirovinu poslati Bakira Izetbegovića, jednoga radikala koji je jako zadnjih mjeseci podizao temperaturu u BiH - komentirao je. 

Kako je kazao, i Velika Britanija i SAD podržali su potez Schmidta

- Cijelo vrijeme su ga poticali da donese odluku koja bi spriječila krizu u BiH te koja bi državu mogla dovesti pred slom. U slučaju, primjerice, izbacivanja Hrvata iz federalne vlasti, to bi posve sigurno poslužilo srpskoj strani da se odcijepe - komentirao je. 

- Ključno će biti da među 23 izaslanika Hrvata u Domu naroda biraju najmanje 11 izaslanika, a bošnjački političari ne mogu doći do više od šest ili sedam izaslanika iz županija u kojima praktički nema Hrvata. 

Jedna od takvih županija je i Bosansko-podrinjska, u kojoj živi svega 24 Hrvata. 

- U njima se također bira jedan Hrvat. U zadnjim mandatima to su bili Edvin Fejzić te Alen Šahinović, dakle Bošnjaci koji su se lažno predstavljali. Ovoga puta su bošnjačke stranke kandidirale podobne Hrvate kako bi pokušali izbaciti Hrvate iz vlasti. Taj plan je ometen, a u idućim satima ćemo očekivati konačne rezultate - kazao je Krešić. 

Prvo se broje glasovi za članove BiH Predsjedništva, a nakon toga ide državni parlament. Potom ide Vlada Federacije, a na kraju ćemo saznati i tko će biti na vlasti u županijama u sljedeće četiri godine. 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
22:33 02.10.2022.

U ovim izmjenama Schmidt nije ama baš ništa mijenjao po pitanju izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dakle njega će i dalje birati Bošnjaci. U korist Hrvata?

KR
Krotila
22:16 02.10.2022.

Herceg ⚔ Bosna

Avatar Cantor
Cantor
05:02 03.10.2022.

Vidim da agenti središnjice ne spavaju. Čekaju na mig koje članke treba komentirati i pjevati hvalospjeve velikom anemičnom vođi. Odvratno. Ali zaista odvratno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije