“Češki Trump”

Andrej Babiš: U novu EU s Austrijom i Hrvatskom

andrej babiš
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
23.10.2017.
u 17:09

Babiševa proaktivna politika isticala bi se u promjenama koje bi se predložile Vijeću Europe – najprije prema ilegalnim migrantima

“Trump s Vltave” ili “Češki Trump”, kako se voli nazivati Andreja Babiša (63), odmah je nakon pobjede na parlamentarnim izborima krenuo u ofenzivu. Njegova je stranka ANO osvojila gotovo 30 posto glasova, odnosno 78 mandata (od ukupno 200) što mu otvara put prema premijerskoj fotelji.

Teški pregovori

Kampanja multimilijardera Babiša ocijenjena je kao populistička, upravo nalik onakvoj kakvu je vodio Donald Trump. Pogotovo se to smatralo zbog snažne protuimigracijske retorike te protivljenja širenja i dublje integracije EU kao što je i protiv uvođenja eura. No za razliku od vlada Mađarske i Poljske, Babiš nije euroskeptik, već upravo suprotno – on u Europi traži saveznike. Ali ne više samo unutar Višegradske skupine, već više zapadno i južno. Odmah je imenovao novoizabranog kancelara Austrije Sebastiana Kurza kao poželjnog saveznika. Kurzovo je gledanje, istaknuo je Babiš, prema problemu izbjeglica isto kao i njegovo. Babiš je imenovao nove saveznike.

andrej babiš
1/5

Višegradska skupina mora pronaći druge saveznike, trebamo Austriju i druge zemlje, na Balkanu: Sloveniju, Hrvatsku, a možda i druge – rekao je Babiš Reutersu. Njegova proaktivna politika isticala bi se u promjenama koje bi se predložile Vijeću Europe. Među njih spadaju poboljšanje kvalitete hrane, rješenje za migrante, odnosno borba protiv ilegalnih migracija što ne bi bile jedine, ali bi bile glavne teme budućih europskih rasprava.

No prije nego takve rasprave počnu Andrej Babiš mora uspostaviti novu vladu, odnosno pronaći odgovarajuće partnere. U Češkoj ima mišljenja kako se ne bi trebao kandidirati za premijera jer je optužen zbog navodne pronevjere dva milijuna eura europskih potpora koje je jedna njegova kompanija dobila prije deset godina. Jedne je optužnice prošlog tjedna i oslobođen, one da je bio dijelom tajne službe komunističkog režima nekadašnje Češkoslovačke. Predsjednik Miloš Zeman izjavio je kako nema ništa protiv da Babiš vodi vladu dok se bori s optužnicom, voljan mu je dati i mjesec dana za sastavljanje kabineta u kojem ga također ne bi smetalo da vidi i ekstremne stranke. Ionako ga čekaju teški pregovori upravo zbog jakog rezultata desničarskoga, iznimno protuimigrantskog, protuislamskog i protueuropskog SPD-a koji vodi češko-japanski poduzetnik Tomio Okamura te komunista KSČM-a. Za obje je stranke Babiš izjavio da ih ne želi vidjeti u vladi, a onda se kao partner nameće sada druga stanka po jakosti, konzervativni ODS. Ali i oni su protueuropski raspoloženi.

Zaokret udesno

Kako je teško i zamisliti da bi biznismen poput Andreja Babiša tražio savezništvo s Piratima (10,8 posto), tada se nameće zaključak kako je češki zaokret udesno neminovan. Ostaje samo vidjeti kako će Andrej Babiš ispunjavati svoje planove o jačem utjecaju u Europskoj uniji, ostvarivanjem ključnog utjecaja u Bruxellesu kada je riječ o pitanjima zajedničke valute i migranata ili jednostavno gradnji zida prema migrantima na hrvatskim ili nekim drugim granicama.

andrej babiš
1/8

Komentara 61

Avatar superhik74
superhik74
18:52 23.10.2017.

Odlicna stvar, jedan po jedan padaju marionetski Sorosevi placenici i gradjani biraju vlast koja im odgovara. Ovakova globalisticka neoliberalna bankarska tvorevina EU je neodrziva i mora se transformirati inace slijedi raspad na suverene drzave clanice.

DU
Deleted user
17:33 23.10.2017.

Samo naprijed Babiš !

HE
hr.eu
18:51 23.10.2017.

Što god da je, a da je bez Srbije - odlično je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije