širenje zaraze

ANKETA Bojite li se korone? Stručnjaci: 'Da me pitate da biram između gripe i koronavirus, odabrao bih koronavirus'

Covid odjel u Koprivnici
Foto: Robert Mihaljević
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.09.2023.
u 08:25

Stručnjaci se slažu da ima smisla da se ljudi s većim rizicima – starije osobe i one sa stanjima kao što su rak, pretilost i dijabetes testiraju kada imaju simptome.

S dolaskom hladnijeg vremena raste brojka zaraženih koronavirusom. Nekoliko je novih varijanti, piše francuska novinska agencija Afp. Pandemija je odnijela gotovo sedam milijuna života diljem svijeta. Zahvaljujući cjepivima, stečenom imunitetu i boljim metodama liječenja, virus se sada daleko lakše podnosi. Pfizer, Moderna i Novavax razvili su nova cjepiva koja preciznije ciljaju trenutačne varijante, sve ''potomke'' omikrona koji je postao dominantan krajem 2021. Postoji široki konsenzus da će godišnje docjepljivanje koristiti najugroženijima. No raspravlja se o tome donosi li svima dodatnu vrijednost.

VEZANI ČLANCI: 

U Sjedinjenim Državama tzv. višak smrtnih slučajeva od proljeća više ne odstupa od prosjeka. "Da me pitate da biram između gripe i COVID-19, odabrao bih COVID-19 jer je u osnovi gripa teža", rekao je Ashish Jha, bivši koordinator za COVID-19 u Bijeloj kući i dekan za javno zdravstvo na Sveučilištu Brown.

Studije pokazuju da su gotovo svi već bili zaraženi. A prethodne infekcije u kombinaciji s cjepivima naučile su imunosni sustav da zaustavi ozbiljne ishode čak i kada ne može obraniti organizam od infekcije.

Stručnjaci se razilaze oko nošenja maski, jedne od najkontroverznijih tema u pandemiji. Pregled podataka kliničkih ispitivanja ugledne neprofitne organizacije Cochrane o tome pomaže li promicanje nošenja maski usporiti respiratorne viruse pokazao je neuvjerljive rezultate. Nije, dakle, dokazano da široka primjena ima znatan učinak.

Stručnjaci se slažu da ima smisla da se ljudi s većim rizicima – starije osobe i one sa stanjima kao što su rak, pretilost i dijabetes testiraju kada imaju simptome. To je zato što bi te skupine "imale koristi od antivirusne terapije unutar petodnevnog razdoblja", rekao je Adaja.

Najistaknutiji tretman je liječenje Paxlovidom, za koji se pokazalo da smanjuje rizik od teških oblika bolesti i smrti među visokorizičnim osobama. Neki zdravstveni sustavi odlučili su da je testiranje rizičnih ljudi sve što je potrebno.

Video: Propusnice, maske i prazne ulice: Prisjetite se kako je izgledao život u doba korone

Ključne riječi

Komentara 2

KI
kimy
09:40 14.09.2023.

Ne tako davno svako ko je smatrao da je grip opasniji od korone, da cepljeni takođe prenose zarazu i da maske nemaju skoro nikakvo dejstvo anatemisan je kao ravnozemljaš i antivakser. Ali se zato profit od prodaje cepiva meri u desetinama milijardi dolara a čisto sumnjam da su i promoteri cepljenja ostali kratkih rukava

Avatar Stalno_Cenzurisani USSAuron
Stalno_Cenzurisani USSAuron
18:16 14.09.2023.

Ma, sto reche onaj doktor o koroni: "...Smrtnost jeste mala, ali za onog ko umre za njega je smrtnost 100%!..." 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije