Vijeće sigurnosti UN-a

ANKETA Bojite li se nuklearnog rata?

Rat u Ukrajini
Reuters
20.09.2023.
u 08:55

Ukrajina hitno treba protuzračnu obranu, uključujući streljivo, rezervne dijelove i održavanje za postojeće ukrajinske sustave, rekao je u utorak za Reuters glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U svom pojavljivanju na Općoj skupštini UN-a, Volodimir Zelenski pozvao je svjetske čelnike da se ujedine kako bi porazili Rusiju. Ruska invazija "ne odnosi se samo na Ukrajinu", rekao je, navodeći moskovsku blokadu luka na Crnom moru, što Kijevu otežava isporuku žitarica i izaziva zabrinutost zbog povećanja cijena hrane koje doprinose globalnoj gladi. Također je istaknuo kako Rusija pokušava blokirati opskrbu plinom i naftom europskih zemalja, nazivajući to "naoružavanjem energije".

"Rusija također pretvara elektrane drugih zemalja u prave prljave bombe. Pogledajte, molim vas, što je Rusija učinila našoj elektrani Zaporižja — granatirala ju je, okupirala i zatim ucjenjuje druge curenjem radijacije", dodao je. "Moramo djelovati ujedinjeno kako bismo porazili agresora i usmjeriti sve svoje sposobnosti i energiju na rješavanje ovih izazova. Kao što su nuklearne bombe obuzdane, isto tako i agresor mora biti obuzdan", rekao je Zelenski.

VEZANI ČLANCI 

Očekuje se da će u srijedu na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski biti u središtu sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, gdje bi se mogao po prvi put sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom od početka ruske invazije na Ukrajinu. Sastanak između Zelenskija i njemačkog kancelara Olafa Scholza je također planiran za srijedu. Tema će biti ukrajinski zahtjev za projektilima Taurus, o čemu je Scholz dosad šutio. 

Bojite li se nuklearnog rata? Podijelite s nama vaše mišljenje u komentarima i anketi. 

Komentara 6

RA
Raptor
09:43 20.09.2023.

Putina treba zaustaviti jer ako ne bude poražen i maknut s vlasti, neće se zadovoliti Ukrajinom. Sad je na redu već Armenija, potom će biti Moldavija i drugi. Pokušat će zapaliti i Balkan jer tu ima saveznike u likovima poput Vučića i Dodika. Samo vojni i politički poraz Rusije i teška ekonomska situacije stvorit će kritičnu masu unutarnjeg nezadovoljstva. A padom Putina padaju i ova dvojica smiješnih likova na Balkanu.

LU
luftbrenzzer
13:10 22.09.2023.

Iako postoji realna mogućnost nisam posve uvjeren da bi Rusi prvi posegnuli s nukicama. Prvu pločicu domina mogu pokrenuti još najmanje desetak zemalaj.

CM
Crni_moj
21:03 20.09.2023.

Trenutno aktualno. Zemlja stara oko 4.5 milijardi godina a pračovjek samo 300 000 godina. Možda smo već imali totalno uništenje jedne civilizacije. Ipak je to dug period između. Nešto se moralom događati. Stoji ona Einsteinova... Ne znam kojim oružjem će se voditi treći svjetski rat ali četvrti će sigurno kamenjem ili tako nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije